VIRUS IDEJ

Lilijana Škornik

Corona je ženskega spola

Pravijo, da smo si Corona virus izmislile ženske, saj so se zaprle gostilne, ustavljene so športne aktivnosti, odpovedan bo celo October fest in še mnogo tega, kar je v veselje moškim.

Pomislila sem, da to nikakor ne drži, saj pa smo prikrajšane tudi ženske; ne dela frizer, zaprte trgovine, karantena … nobene kavice s prijateljico, otroci so nam “zrasli čez glavo” …

No, peti teden v karanteni so se mi začele misli bistriti. Prišla sem do spoznanja, da pa je moja mama tale virus nekako slutila. Velikokrat mi je rekla: “Kaj moraš res vsak dan v trgovino?

Ena sama gneča. Ne maram tega. Včasih smo šli ‘fasat’ enkrat na mesec. Zakaj ne obdeluješ vrta? Midva z očetom ga imava v najem, da je zelenjava pri hiši. Kaj ti je treba k frizerju, sama se pobarvaj, špice ti bom pa jaz postrigla. Poglej koliko vsega imaš v omari – toliko cot do smrti ne boš ponosila. Kam rinete na dopust, a na konec sveta? Spomni se svojega otroštva in veselja, ki ste ga imeli otroci ob domačem potoku. Pa to, da si cele dneve v službi – to se ne bo dobro končalo. Če imaš tako dober računalnik, kakor praviš, več delaj od doma. Več se druži z otroki.

Denar ni vse … boste pač malo manj zapravljali …”

Ah, ja! Moja mama. Za vsako rešitev je našla problem. Kaj pa jaz?

Če bi si jaz izmislila Corona virus, bi si ga pred petimi leti, ko sem morala dati mamo v dom za ostarele. Po možganski kapi je bila hroma, odvzet ji je bil dar govora. Njej, ki v življenju ni molčala niti pet sekund. Da bi bila nemočna in odvisna od drugih, je bilo zanjo nekaj najbolj nepojmljivega. Devetdeset let je učakala. Zadnjih pet let sem posedala ob njeni postelji, brez besed, le z roko v roki sva se gledali. Vsak dan sem se spraševala, zakaj mora na starost tako zelo trpeti. Iz srca bi ji privoščila evtanazijo. Pet let sem si želela, da bi na tem svetu obstajalo nekaj, karkoli, kar bi dotrajanemu telesu dalo večni spokoj.

Lilijana Škornik – avtorica knjige Kam je izginila Monja in blogerka na www.zgodba.blog.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS