VIRUS IDEJ

Lidija Bašič Jančar

KAJ SO NAS V ČASU KARANTENE NAUČILI MLADOSTNIKI

Če se malo pošalimo, bi lahko rekli, da je čas korone pisan na kožo našim mladostnikom. Zanje je to čas velikih izzivov, novih dogodivščin, čas bolečih, a vznemirljivih osebnih potovanj. Tisti, ki imamo mladostnike doma ali se z njimi ukvarjamo poklicno, si včasih želimo le, da to obdobje preživimo brez »hudih prask.« A hkrati si želimo, da ga vsi preživimo polno, uspešno in povezano.

Zmotno je prepričanje, da so najstniki že skoraj čisto samostojni in da staršev ne potrebujejo več. Res je, da to dostikrat kažejo navzven in se za ta vtis tudi zelo »trudijo,« čeprav pri sebi čutijo, da starše še kako potrebujejo. Korona virus je mladostnike in starše/starejše malce pretresel in »dal misliti.« Mladostnike nam je vrnil skoraj v naročje, da se pogovarjamo z njimi, jih spodbujamo in opogumljamo, se hecamo, duhovičimo, se igramo stare družabne igre, hodimo z njimi v naravo in … hm … jim kuhamo, trikrat na dan. Med delom (če ga še imamo) od doma, skrbimo, da deluje pouk na daljavo. Smo resni, včasih žalostni, zaskrbljeni in črnogledi. Za razliko so si mladostniki ta čas zelo poenostavili in ga vzeli na pol počitniško.

Znajo se zabavati, nam postreči s kosilom, ki ga je pomagal skuhati stric »Gugl,« debatirati o vsem mogočem in se vmes jeziti, kadar »slučajno« nimajo prav. Z lahkoto nam dokažejo, da so sicer včasih naporni, a da z njimi zdržati ni problem. Najpomembneje pa je, da nam znajo pokazati, kako kritično situacijo vzeti in preživeti s pogumom in ustvarjalnostjo. Ob mladostnikih je vzdušje vedno pozitivno naravnano, seveda če znamo to videti in se jim pustiti zapeljati.

Če imamo doma mladostnika, moramo hočeš nočeš, tudi sam ostat mlad. Koliko pomlajenih staršev bomo imeli po korona krizi! Takih, ki se bodo na delo vrnili pozitivno naravnani, kreativni, spontani, direktni in polni energije. Pa vitalni, da ne pozabimo! Dokazano je, da imajo človeški možgani največjo moč v času mladostništva in številne inovacije, ki so spremenile sodobni svet na področju tehnologije, glasbe, športa, umetnosti, pritičejo zgodnjim 20. letom.

Če se družimo z mladostniki in skupaj pletemo mrežo odnosov, lahko to inovativnost in kreativnost modro izkoristimo zase, za druge in za svet. Najbolj uspešno bomo vse korona viruse premagali tako, da se ne bomo več bali eden drugega.

Kaj bomo odrasli odnesli od korona krize, je odvisno od nas samih. Jo zmoremo vzeti kot kraljevsko preživeti čas, ki nam je bil poklonjen ravno zato, da se ponovno povežemo s svojimi otroki?

Verjamem, da tega obdobja nihče ne bo pozabil. Neprecenljiva je izkušnja, da se znajdemo bolje, če smo povezani in soodvisni eden od drugega … tako spletamo mrežo odnosov, kjer se počutimo domače in varno.

Lidija Bašič Jančar – zakonska in družinska terapevtka, avtorica knjige Popolna ljubezen in številnih znanstvenih in strokovnih del, deluje v okviru Študijsko-raziskovalnega centra za družino, kjer vodi enoto v Domžalah.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS