VIRUS IDEJ

Helena Primic

Tvoja bolečina je tudi moja bolečina

Ko gre za težke življenjske preizkušnje, je težko ohraniti vero, da je vsako slabo za nekaj dobro. Da so vse to le dušne lekcije, ki nam pomagajo, da zrastemo. Kaj pa je dobrega v tem, da recimo umre dojenček? Takšno racionalno merjenje pravičnosti je tudi mene odneslo daleč stran od zaupanja Življenju. Od povezanosti z višjimi silami, v katere sem vse manj verjela in jih zato tudi vse manj čutila. Tako kot si postelješ, tako spiš, je odzvanjalo v moji glavi in me ob vsaki življenjski oviri obremenilo z izjemnim občutkom krivde. Lekcije so tako postale »napake«, ki jih je bilo treba čim prej odstraniti, izrezati in uničiti.

Takšna borbenost je seveda odlično sredstvo v marsikateri življenjski situaciji. Toda, ko gre za odnos do Življenja samega, je treba slediti ženskemu principu. Na srečo je tudi mene srečala pamet oz. bolje rečeno moč globoke ženskosti, ki mi je pomagala življenje doživljati veliko bolj mehko, tekoče, sprejemajoče in ljubeče. Tudi v odnosu do tistih najbolj bolečih in najtežjih življenjskih lekcij. Tako kot se ozdravljeni rakavi bolniki raku pogosto zahvalijo za »darilo,« sem tudi sama potrebovala konkretne življenjske pretresljaje, da sem se zbudila in dokončno odprla svoje srce. Toda bolj, ko sem sledila poti srca, bolj se je vse postavljalo na svoje mesto. Tudi in predvsem to, kar me je v življenju najbolj prizadelo in bolelo. In kako lepo je bilo ponovno začutiti, da ljudje niti približno nismo edina bitja v tem brezmejnem vesolju. Se vrniti domov tako znotraj sebe kot v povezanosti z višjimi silami. Postati eno z vsem, kar je. Samo biti.

Če pred to globalno korona virus krizo ne bi doživela tega osebnega razsvetljenja, bi me zadnje tedne zelo verjetno prežemal velikanski strah. Kot večino ljudi. Pa vendarle opažam, da je kljub vsemu strahu vse manj, ljudje pa vse bolj množično tudi v tem norem času iščejo nek smisel. Veliko manj smo v trgovinah. Ali ni to krasna pot premagovanja potrošniškega načina življenja? Manj je delo holizma ter manj možnosti za pobeg od doma in družinskih odnosov. Sedaj smo prisiljeni se zazreti najbližjim v obraz, kar je lahko tudi zelo težka naloga. Kot neka prisilna partnerska terapija. In čeprav nekateri ljudje zaradi krizne situacije še bolj trpijo, je večina v življenju le zaspala. Zato je takšno prisilno prebujenje več kot dobrodošlo. Še tako grda resnica, je namreč vedno boljša, kot najlepša laž.

Ta koronavirus je zares kronski virus, saj uspešno odstira vse tančice laži – doma in v odnosih, v družbi in politiki. Ne pomnim, kdaj bi med ljudmi zasledila toliko iskrenih in odprtih zgodb. Toliko odprtih src, ki imajo dovolj pretvarjanja in laži. Ki se zavedajo, da je prišel čas, da končno obudimo vse to, kar je človeštvo v zadnjih nekaj tisočih letih izgubilo – intimno povezanost z vsemi bitji, naravo in celotnim vesoljem, globoko spoštovanje naravnih ciklov in modrosti Matere narave, odprtost in ranljivost srca, ki je v resnici človekova največja in neizmerna moč, ne pa šibkost.

Tvoja bolečina je tudi moja bolečina bo vodilo novega sveta, ki se rojeva prav po zaslugi koronavirusa. To potrjuje tudi utrip Zemljinega srca oz. Schumannova resonanca, ki se pospešeno dviguje.

In to le zato, ker je vse več ljudi, ki si upajo slediti srcu.

Helena Primic

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS