VIRUS IDEJ

Ann Zora Korenic

Srebrna podloga

V teh časih brez primere je težko razložiti, zakaj je ta grozni virus Covid-19 prišel na naš svet. Najti smisel in namen v svojem življenju, medtem ko se samo osamimo, socialno distanco in karanteno predstavlja izziv.

Našla sam obstoj temelji na sobivanju. Angleški avtor, John Donne, iz sedemnajstega stoletja je skoval znamenito besedno zvezo, “nihče ni otok.” Poskušal je reči, da nihče ni samozadosten in vsi se zanašajo na druge.

Naši odnosi z družino in prijatelji, naša kolegialnost s sodelavci, naša združenja z javnostjo – so obvezna za dobro počutje in napredovanje. Spraševala sem torej, kako lahko vzdržujemo svoje čustveno in duševno počutje v teh težkih časih, če nam prostora ni dovoljeno deliti z drugimi?

Spomnila sem se na Gandijev citat: “Živite, kot da bi jutri umrli: učite se, kot da bi večno živeli. ” Mogoče je bila to priložnost, da odkrijemo tisto, česar ne vemo in kaj nam bo pomagalo, da bomo ravnali bolj odgovorno, dokler se normalnost ne vrne.

Za mnoge je izziv, da se delovne obveznosti nadaljujejo, ne pa takšne, kot smo jih poznali. V mojem primeru smo kot profesor na fakulteti že nekaj časa ponujali hibridne tečaje. Večinoma smo se učili osebno, vendar smo s pomočjo učnih platform, kot je Blackboard, okrepili izkušnjo v učilnici. Objavljali smo objave, oris tečajev, učni načrt, diapozitive, PP in rubrike o nalogah. Študenti so lahko dostopali do ocenjevalnih nalog in preverjali tehtane vsote za izračun svojega napredka.

Po novem pravilniku o bivanju doma, so hibridni tečaji prehajali v skupno spletno dostavo, kar je zahtevalo od fakultete, da si znova izmislijo, kako bodo predstavili svoje tečajno delo, kako bodo ocenjevali ocene in kako so bili bodo te spremembe sporočili v obliki, ki ni v oči.

Ta čas sem izkoristila, da sem se naučila, kako pripraviti skupne seje, ki ponujajo video in avdio zmogljivosti, tako da so me lahko študenti v živo videli in slišali. Podobno bi se lahko vključili vizualno in verbalno. Lahko sodelujejo v razpravah ali po potrebi postavljajo vprašanja. Objavljajo lahko komentarje v vrsticah za klepet, ki jim omogočajo, da namesto govora vnašajo sporočila. Predavanja bi lahko posnela za prihodnje gledanje/posluh, kar je odlično, če študentje prebivajo v različnih časovnih pasovih. Pridobila sem znanje iz bolj izpopolnjenih komunikacijskih tehnologij in dosegala spretnost, ki je morda ne bi dosegala, če se ne bi zgodila ta nesrečna kriza.

Izvedela sem, da ne glede na to, kako težke stiske srečujemo, je vedno srebrna podloga. Enostavno se moramo biti pripravljeni izpostaviti neznanemu in se ne bati sprememb. Naše sedanje okoliščine so zagotovo neprimerljive in njihovi negativni vplivi se bodo kmalu zmanjšali, vmes pa poglejmo, da je to potencial za izboljšanje in odkrivanje, tako da bomo, ko bomo čez to oviro, postali boljši, kot smo bili prej.

Ann Zora Korenic – učiteljica

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS