VIRUS IDEJ

Andrej Šušteršič Sar

Koki

Koki je ptič, ki bi lahko bil kanarček ali papiga, vendar je iz njegovega videza nepoznavalcu težko sklepati o njegovi vrsti, ker je v večjem predelu telesa neporaščen, že od nekdaj oskubljen in brez perja.

Pomnim ga po čudovito muzikaličnih orientalnih vižah, ki jih občasno žvižga iz svoje kletke na peči, v blokovskem stanovanju. Tudi je slovel po tem, da je določene domače ljudi prepoznal že, ko so bili šele pri vhodnih vratih in jih še ni videl ali slišal. Kako jih je prepoznal, ni znano, je pa ob njihovem prihodu vselej značilno požvižgaval v pozdrav.

Potem pa so si nekoč domači zamislili novo kletko zanj in ga vanjo premestili. Mislili so, da bo Koki vesel novega domovanja, ki se sicer od starega ni bog ve kaj razlikovalo in je prav tako vsebovalo posodice za različna hranila in posodo za vodo, pa palico za guganja in vratca. Prav tako je vsebovalo vse ostale značilnosti kletke. Koki pa je vse presenetil, saj se je po prihodu v novo kletko obnašal drugače. Ni več hotel ne jesti ne piti, pa tudi premikal se ni več. Obstal je tam na neki točki v kletki in nepremično strmel, kot da protestira proti preselitvi ali kot da je zaradi selitve v stresu. Tudi ni več požvižgaval tistih vzhodnjaških melodij, pravzaprav skoraj ni več žvižgnil. Domačim se je zdela kletka kletka, Kokiju pa je selitev povzročila šok.

Očitno se tudi kletke za bivajoče (ujete) v njih po nečem razlikujejo in niti dve ujetosti nista enaki. Ob vsem tem se spomnim dogodka, ki se je izvršil kakšen mesec nazaj v še stari kletki, ko je imel Koki odprta vratca kletke in je stopil na prag, se oziral naokrog, nato pa na naš smeh kar sam skočil nazaj v kletko, kot da ga svoboda ne mika. Za dodatek pa je še s kljunčkom za sabo zaprl vratca!

Koki in post. Blokovsko stanovanje kot kletka. Zamrli žvižgi. Kaj ti je, Koki? Še dobro, da se vse te udomačene živali ne spominjajo svoje prvobitne svobode, ko so bile ne udomačene in zunaj stavb, proč od ljudi. Kakšen bi šele bil stres, ko bi se zavedale svoje prvinskosti?

Koki je bil v novi kletki spet ne udomačen in je s svojim protestnim postom tako zelo zaskrbel sobivajoče ljudi, da so ga po nekaj dneh spet premestili v staro kletko. Že takoj je spet poskočil iz letve na letev, začel zobati pičo, piti, pa tudi zažvižgal je doneče in osvobajajoče, da so zaigrala človeška srca.

Bi kdo rad skoraj novo ptičjo kletko?

Andrej Šušteršič Sar

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS