VIRUS IDEJ

Marko Šiška

To bo naša zmaga

Prišel je novi virus. Obstaja sto razlag zakaj, kako in od koga. A tudi točen podatek nam ne bi povedal veliko – hočeš nočeš ga moramo sprejeti. Zakaj bi čakali, da virus izzveni? V tem času se lahko preobrazimo mi. Čas, namenjen sebi, je najbolj dragocen. Ko umiriš svoje telo in dušo, spoznaš bistvo. Ko ceniš tisto, kar imaš, lahko posežeš po tistem, kar si želiš in o čemer sanjaš. Koronavirus je nenapovedano vdrl v naš svet, ni nam predhodno napovedal vojne – poslužil se je gverile. Za obvladovanje imamo na voljo več načinov. Hkrati ne pozabimo nase, na stvari, ki smo jih že dolgo časa gradili in bodo v prihodnjem viharnem obdobju potrebne popravkov in zagona.

Vsaka kriza nam nekaj pove. Prejšnja nam je dala vedeti, da lahko trošimo le tisto, kar imamo. Da baloni slej ko prej počijo, sploh takrat, ko jih napihuješ z navideznimi bankovci. Koronavirus nas opozarja na našo veliko vrednoto – zdravje. Globalizacija vse krize privede na naš prag: obeta se nam verjetno še kibernetska, okoljska, prehrambena, bog ne daj jedrska.

Kot idejni avtor platforme »Napredni svet«, ki je bila lansirana kot blog, ideja in gibanje, sem z nekaterimi somišljeniki prišel do trdnega prepričanja, da je vsem krizam nekaj skupnega – kriza vrednot. Bolj kot so vrednote usmerjene k egoizmu, bogatenju na račun drugega, neenakosti, iskanju hitrih zaslužkov in površnih odnosov, zanemarjanju narave, umazaniji sveta, srca in še precej ostalega, bližje smo krizi. Vendar ali smo se kot posamezniki, skupnost, nacija in planet iz tega kaj naučili? V vsako naslednjo krizo naj bi vstopili bolj pripravljeni. Ali to drži?

Zavedati se moramo, da smo za uspeh odgovorni sami. Tudi za poraz. Iskanje krivcev zunaj nas je obrambni mehanizem, ki nas hromi. Čeprav je priročen, pa gradi zidove in zapira mnoga vrata. Bodimo avtoritete na svojem podočju. Verjemimo v uspeh, v to, da je kozarec na pol poln in ne na pol prazen, da ga do roba lahko napolnimo skupaj. V burnem vrtincu življenja smo se trudili obdržati mir v svoji duši. Zdaj, ko imamo nekoliko več miru, se zavedajmo svojih talentov in bodimo nekoliko bolj drzni, da jih uresničimo. Ne primerjajmo se z drugimi, tako lahko postanemo jezni ali ponosni, saj vedno obstajajo boljši in slabši. Vendar mi smo unikatni – smo originali in ne kopije. Svet bo krut. Najbrž še bolj. Naše cilje bodo razbijali v majhne koščke. A mi se bomo morali prikloniti, dvigniti, pobrati ostanke ter nadaljevati. Potrpežljivo, a pogumno. Z idejo, gospodarico napredka.

Bodimo sončnice drug drugemu. Korenine kot vrednote. Steblo kot opora. Sad kot veselje. Listi kot droben, a dragocen vir sreče. Sijmo. Razvijajmo se. Bodimo pogumni. Skupaj bomo zmogli. To bo naša zmaga!

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS