VIRUS IDEJ

Vlasta Veselko

Tango inspiracija št. 1

Bi radi slišali najbolj klišejski stavek o tangu?

»TANGO JE HOJA V OBJEMU«.

Kljub svojemu klišejskemu značaju ta stavek odlično zaobjame bistvo tega čarobnega kultnega plesa.

Seveda tango vsebuje tudi druge prvine, ki delajo zgornjo trditev sploh mogočo – sposobnost fine komunikacije, obvladovanje telesa, dobra plesna tehnika, poznavanje glasbe … Ampak kot že zapisano: vse se začne pri hoji.

Kot učiteljica argentinskega tanga sem se v času karantene, ko bližina in dotik nista priporočena, lotila predaje svojega znanja preko spleta in socialnih omrežij. Eden izmed novejših projektov so »Tango inspiracije«, kratki videi, v katerih delim svoja razmišljanja, znanje in izkušnje ter vabim zainteresirane plesalke in plesalce v raziskovanje.

Prva inspiracija je seveda namenjena začetku, to je hoji.

Če je tango hoja, potem vsi večkrat na dan »plešemo« polovični tango, le brez objema. Seveda to počnemo popolnoma nezavedno – nezavedno pa ni le dejstvo, da »plešemo«, temveč tudi to, kaj sploh počnemo, ko hodimo. Kljub temu, da najverjetneje hodimo že od svojega prvega leta, sploh ne vemo, kaj vse premikamo in kako.

Vabim vas torej k vaji opazovanja in zavedanja: opazujte svojo hojo. Opazujte, kaj počnejo gležnji, kolena, kolki, medenica, hrbtenica, ramena, roke, prsni koš, glava, oči … Sprehodite se po stanovanju. Telo lahko opazujete na popoldanskem sprehodu ali pa na poti v trgovino.

Ker imamo različna telesa in življenjske izkušnje, se naše hoje razlikujejo. Večino principov gibanja uporabljamo vsi, nekatere lastnosti pa se razlikujejo od posameznika do posameznika. Nekateri se pozibavajo v bokih, nekateri mahajo z rokami, nekateri gledajo v tla, nekateri vlečejo noge po tleh … Naša hoja je naš podpis. Tako lahko prijatelja, ki ga čakamo v množici ljudi, že od daleč prepoznamo po njegovem načinu premikanja.

S pomočjo opazovanja lahko spoznamo, katere stvari v naši hoji, ki je tako globoko zasidran vzorec v naših telesih, da je popolnoma avtomatiziran (in dobro, da je tako, saj lahko tako med hojo razmišljamo o drugih rečeh), so funkcionalne in katere ne. Določeno premikanje in sproščenost medenice sta na primer zelo pomembna, medtem ko lahko pretirano pozibavanje povzroči preobremenitev sklepov, vezi in mišic. Z opazovanjem lahko med drugim zaznamo tudi določen del telesa, ki se ne premika, je tog ali zakrčen.

Opazovanje nam daje možnost ozaveščanja, to pa nam omogoča spreminjanje, ki je učenje. Če se torej želimo naučiti umetnosti hoje v tangu, je dobro, da docela spoznamo svojo naravno hojo.

Če se bo v vas vzbudilo zanimanje za to, kako med dvema poteka fina komunikacija, ki jima omogoča, da se lahko skupaj kot eno premikata skozi prostor, medtem pa sproti ustvarjata naslednji korak, vabljeni na kakšen tango tečaj. Spoznali boste, da je tango odlična šola o in za življenje.

Želim vam obilo užitka v raziskovanju!

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS