VIRUS IDEJ

Nenad Vladić

Suženj virusa ali novi človek

Z ženo sva ga najela za opremljanje otroške osebe. Vsa dela je zaključil v dveh dneh in mi obenem, tako kot se za dobrega mojstra spodobi, zaupal tudi svojo življenjsko zgodbo.

Marko je bil pri svojih štiridesetih letih nadobuden finančni svetovalec. Človek v vzponu. Dobro fizično pripravljen. Vedno v najboljši obleki.  V dvajsetih letih, kolikor je bil zaposlen v svetovalnem podjetju, ni bil nikoli na bolniški. Vsakemu klientu je pomagal ustvariti dobiček.

Želel si je hiše z bazenom – takšne si je vsako jutro pred začetkom službe ogledoval na internetu. To so bile njegove sanje. Zato je garal od jutra do mraka. Tudi ko se je ob sedmih zvečer vozil proti domu, je preračunaval, koliko denarja še potrebuje.

Nato pa je kot strela z jasnega prišla novica o pandemiji. Poklical je vse kliente, ki so mu zatrdili, naj si ne dela skrbi. »Ti si naš rešitelj,« so zatrjevali v glas. Po treh tednih so vsi odpovedali sodelovanje.

Delodajalec ga je tretji teden obvestil, da mu bodo osebne stvari razkužili in poslali po pošti. Hkrati bo prejel še obvestilo o odpovedi in priporočilo za drugo službo.

Zvečer je vedno hipoma zaspal od utrujenosti, a tokrat ni mogel zatisniti oči. Pomagala niso niti pomirjevala, ki jih je jemal zadnjih deset let. Nič na svojo roko, ampak po priporočilu osebnega zdravnika, ki razume, v kakšnem svetu živimo. V svoji postelji je poleg žene ležal, kot da bi mu odpeli zadnjo pesem. V mislih je vse do jutra klical kliente, a mu nihče ni dvignil slušalke.

Tretji dan pa je sredi noči zaslišal jokanje. Ko je doumel, da ne sliši sebe, se je odpravil proti hčerini sobi. Dvanajstletna Nastja je sedela na postelji, z glavo med pokrčenimi nogami. »Ati, ljudje umirajo. Ne želim si, da bi umrli,« je objokana spregovorila. Iskal je prave besede, a ni prišel dlje od: »Ne boj se, verjemi, vse bo še dobro.« Toda včasih je malo dovolj. To je bil njun prvi objem od takrat, ko je kot štiriletna punčka padla s kolesa in si odrgnila koleno. Osem let je minilo kot dan.

Ko se je vrnil nazaj v spalnico, je na ženinem obrazu ujel odsev mesečine. Pozabil je že, kako lepa je. To je ženska, v katero se je zaljubil in ji dvoril. Petnajst let je minilo kot dan. Prvič po dolgem času je zaspal.

Naslednje jutro ga je žena poslala v klet po moko in jajca. Zaloge so si priskrbeli že prvi teden izrednega stanja, ko je tri ure stal pred blagajno. Žena se je odločila, da naredi torto za rekordno dvajseto zaporedno družinsko kosilo po tistem, ko preteklih sedem let niso kosili skupaj. Kaj bi razlagal, ko veste, da ni bilo časa.

Po vrhnjih policah je iskal jajca in se jezil, kam jih je spravil, ko je mimo njegove glave poletela lesena škatla in padla na tla. Na tleh je zagledal barve in čopiče, ki so ga za trenutek vrnili v mladost, ko je slikal. Vsi so ga hvalili, tudi akademski slikarji, toda prepričal ga je oče, ki mu je rekel: »Od mazanja se ne živi.«

Kosilo je bilo odlično in z ženo sta tisti dan prvič spregovorila več kot sto besed. Zvečer ponovno ni mogel zaspati, ampak tokrat ne zaradi službe. Miru mu niso dali čopiči in barve.

Vrnil se je v klet, napel platno in začel slikati vsak dan po nekaj ur. Naenkrat je zaslišal, kaj mu govori žena in čez čas je lahko že skoraj prisegel, da jo ponovno ljubi. Skupaj so se igrali družabne igre in peli karaoke. Ponovno so postali družina. Zadnji dan karantene je sliko zaključil.

Sedaj dela kot dekorater prostorov. V prostem času slika in z družino hodi na sprehode. Nekaj slik je že uspel prodati kupcem v tujini. Še vedno živi v stanovanju, a se zaradi tega več ne sekira. Z ženo Petro pričakujeta še enega otroka.

Biološki virus bo kmalu za nami. Toda ostal bo virus strahu, ki se bo ovil okoli srca. Kako ga izkoreniniti? Tako, kot je to naredil Marko. Najprej ogreti svoje srce – šele nato se bodo ogreli tudi odnosi do vseh tistih, ki jih imamo radi.

Morda še to: kaj je naslikal v času karantene? Jezusovo vstajenje.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS