VIRUS IDEJ

Nina Štendler

Prvo dežurstvo

Vstopna točka za nujna stanja v zobozdravstvu, prvi vikend v aprilu in moje prvo pravo dežurstvo. Zame, zobozdravnico, ki je pred približno pol leta začela samostojno opravljati delo, je bila izkušnja res posebna. Pravzaprav je nikoli ne bom pozabila. Pa ne zaradi fotografije, ki je bila posneta tisti dan in sem jo kasneje s ponosom delila z družino in prijatelji, kljub temu, da na njej izgledam kot astronavt, ki bo vsak čas poletel v vesolje. Pozabila je ne bom zaradi ljudi, ki so tisti dan delali z menoj in ljudi, ki so bili tisti dan moji pacienti.

V zdravstvenem domu, kjer sem dežurala v času epidemije Covid-19, razen moje asistentke, ki mi je že od prvega dneva v veliko oporo, nisem poznala nikogar. Poznala nisem niti prostorov niti poteka dela. V trenutku, ko sem polna adrenalina prestopila prag zdravstvenega doma, je bilo v mojih mislih le eno – čimprej začeti in končati z delom. Celotna situacija je bila kaotična že od dneva, ko smo uradno zaprli vse zobozdravstvene ambulante po Sloveniji. Takrat sem natančno poslušala in prebirala navodila Zdravniške zbornice, spremljala zapise kolegov na socialnih omrežjih, prav tako sem bila ves čas v stiku s prijateljicami iz faksa. Med seboj smo se spodbujale in si izmenjevale informacije. Do dneva, ko sem na mail prejela obvestilo o dežuranju z vsemi potrebnimi navodili, so se moje misli že malce umirile, hkrati pa so že bile usmerjene v tako imenovan »dan D«.

Sledilo je lepo presenečenje – v zdravstvenem domu me je pričakala zelo prijazna, nekaj let starejša kolegica zobozdravnica, ki je opravljala triažo. Takoj se mi je predstavila, povedala, kako poteka delo, in mi dejala, da mi bo vedno na voljo, če se slučajno pojavi kakršna koli težava. Tudi na koncu dežurstva se je prišla poslovit in mi čestitala za uspešno opravljeno delo. Poleg nje sta za dobro delovno vzdušje skrbeli še dve medicinski sestri. Ves čas sta skrbno urejali administrativne zadeve, mi pomagali, da sem varno zlezla v in izven ogromne varovalne opreme ter hkrati poskrbeli, da sem se počutila kot del njihove ekipe, čeprav sta me tisti dan prvič srečali. Kljub temu, da smo zdravstveni delavci v tem času pod velikim pritiskom, pa se je med nami zopet okrepila kolegialnost. To opisujem na podlagi lastne izkušnje.

Pozitivno me je presenetil tudi odnos pacientov. Vsak, ki je prišel po pomoč, je ob vstopu skozi vrata ambulante kljub bolečini ali oteklini prijazno pozdravil, mirno razložil težavo in se ob koncu tudi zahvalil za pomoč. Res je lepo, ko pacient spoštuje tvoje delo in razume, da v danih pogojih delaš po svojih najboljših močeh.

Ko pogledam nazaj, lahko rečem, da je bilo moje prvo dežurstvo res pravi izziv. Vendar pa bo zaradi dobrega sodelovanja vseh, ki smo bili tisti dan vključeni v proces dela, ta navidezno zelo stresna situacija ostala v lepem spominu in kot spodbuda za izzive, ki sledijo v prihodnosti.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS