VIRUS IDEJ

Monika Marn

Prilagodimo se lahko z nasmehom

V življenju se včasih znajdemo v situacijah, v katerih imamo občutek, da nanje ne moremo vplivati, da se ničesar ne da spremeniti in da se moramo zgolj vdati v usodo. Da je vse odvisno od drugih, od okoliščin, od sveta.

S temi prepričanji se nikakor ne morem strinjati. Verjamem, da imamo vedno možnost – možnost, da se odločimo, kako bomo na situacijo ali na svet v določenem trenutku gledali mi, skozi svoje oči, kako ga bomo dojemali v svojih mislih in čutili v svojem srcu.

Življenje je, kakršno pač je. Dejstev ne moremo spremeniti, lahko pa se jim prilagodimo. Nadvse me je navdušila razlaga pripovedovalca zdravilnih zgodb, Jorgeja Bucaya, ki govori o tem, kaj pomeni prilagoditi se okoliščinam. Predstavlja pozitivno in negativno plat prilagajanja: pozitivni plati pravi sprejemanje, negativni plati pa sprijaznitev. Na to razliko nisem pomislila še nikoli prej, vendar ima smisel.

Kakšna je torej razlika? Ko se s situacijo želimo le sprijazniti, si s stisnjenimi zobmi rečemo: »Prekleto, tako pač je in to moram požreti.« Ko pa neko situacijo v našem življenju sprejmemo, si rečemo: »Tako pač je; kako naj ravnam, da bom lahko nadaljeval v takšni realnosti?« Opazite razliko, kajne? Ne glede na vso sivino okoli nas se skušajmo odločiti za prilagoditev s sprejemanjem, ki nam prinaša duševni mir in ljubezen do življenja. Zavedajmo se, da imamo možnost izbire v prav vsaki situaciji.

Za še lepše bivanje na tem planetu sprejemanju sama dodam še nasmeh. Včasih je res težko, pravzaprav že nemogoče, da bi ves čas na obrazu nosili nasmešek. Smo samo ljudje s paleto čustev, na katero vplivajo tudi zunanji dejavniki. A vendarle je nadvse pomembno, da znamo na svoj čudovit obraz vedno znova priklicati nasmeh.

Kadar znamo biti hvaležni in znamo najti veselje in srečo v majhnih, vsakdanjih stvareh (če si ne znate predstavljati, poglejte otroke ali kužke – ni jim pomembno, kako velika ali majhna je reč, ki jih osreči), se nasmeh nariše kar sam od sebe. Hvaležnost ne prinaša le nasmeha, pač pa nam s tem, ko jo izražamo, življenje daje še več tistega, kar nas osrečuje in za kar smo hvaležni.

Skušajmo živeti tako, da nikoli ne zamudimo priložnosti, da nekomu poklonimo nasmeh. Čudovitega občutka, ko ga podarimo in v zameno vidimo nasmeh tistega, ki smo mu ga namenili, nam ne more nihče vzeti. Če se smejemo s srcem, če je naš nasmeh resničen, srčen in iskren, ni pomembno, da moramo čez obraz nositi zaščitno masko, kajti tak nasmeh se vidi v očeh. Nasmeh ne stane prav nič, privošči pa si ga lahko vsak, a ima moč, da nekomu spremeni dan ali celo življenje.

Za konec lahko napravimo še hitri preizkus učinkovitosti nasmeha:

Pomislite, kako so počutite v natanko tem trenutku.
Sedaj se nasmehnite (sam/sama sebi).
Se še vedno počutite povsem enako?

Upam si trditi, da vam je vsaj za odtenek prijetneje. :)

P.S. Vedno se smejte, kajti nikoli ne veste, kdaj se lahko nekdo zaljubi v vaš nasmeh.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS