VIRUS IDEJ

Janez Žezlina

Prašič Mankela

Deček Miklos je poletja zelo rad preživljal na kmetiji svojih starih staršev, visoko v planinah Julijskih Alp.

Na kmetiji je bilo veliko domačih živali, s katerimi se je igral. Dedku je zjutraj vedno pomagal pri jutranjih opravilih v hlevu, popoldneve pa je preživljal ob igranju v naravi in spoznavanju lastnosti ter spretnosti domačih živali na kmetiji, pa tudi tistih gorskih, ki so bile bolj divje.

Všeč mu je bil petelin s svojim jutranjim kikirikanjem in samozavestnim šopirjenjem na kupu gnoja, pa krave, ki so vsak dan poskrbele za mleko in so bile tudi sicer zelo prijazne »gospe«. Všeč so mu bile koze in gamsi, ki so se gibčno in spretno premikali po skalnatih previsnih grebenih – prav neverjetno je bilo, kje vse so lahko plezali.

Edina žival, za katero ni vedel, kaj bi z njo, je bil prašič Mankela, ki je cele dneve preležal v mlakuži ob hlevu in se mu je zdel samo ena lena in obilna žival, ki ne ve, kaj bi počela sama s seboj.

Prišel pa je vroč poletni dan, ko se je Mankela resnično izkazal in dokazal svoje vrline. Dedek in babica sta bila tisti dan po nakupih v dolini, Miklos pa se je ravno igral v hlevu z živalmi, ko je nad Tamar pribrzela nevihta. Ko je v bližnje drevo udarila strela, je le-to zagorelo in padlo na vrata hleva, ki je začel goreti.

Živali in Miklos so bili ujeti v vročem kotlu, ko Mankela nemudoma z močnim glasom ukaže: »Krave, poiščite nekaj hlodov in jih pomočite v mleko; koze, naberite seno in nekaj vrvi; kokoši, priskrbite nam jajca; Miklos, ti pa nam vse skupaj pomagaj zvezati.«

In tako so skupaj naredili pravi mali tobogan, po katerem so se spustili iz prvega nadstropja in se rešili. Navdušene živali in Miklos so po tistem, ko jih je strah zapustil, začeli navdušeno vzklikati: »Živel, Mankela, hura, Mankela, naš junak!«

Mankela je ob tem zgolj skromno dejal: »To obilno in nepokretno telo je resda lahko moja ječa, vendar mi je narava dala glavo in bister um, da ga pametno uporabljam.«

Nauk zgodbe:

Dober vodja deluje umno: zna se ustaviti in razmisliti, kako bi stvari lahko naredili drugače, jih poenostavili in izboljšali.

P.S.

Splošno mišljenje ljudi je, da so prašiči debele in umazane živali, a je resnica drugačna, saj so prašiči najbolj inteligentne domače živali. Lahko se naučijo mnogo stvari in se zelo navežejo na človeka. V blatu se valjajo samo zaradi tega, ker se ne morejo potiti in se na tak način ohladijo. Prašiči so tudi zelo prilagodljivi in lahko živijo kjer koli. Lovci morajo vedno menjati pasti, ker imajo prašiči dober spomin in vedo, kje so pasti postavljene in kako se jim izogniti (vir: https://www.topshop.si/clanki/10-najpametnejsih-zivali-na-svetu).

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS