VIRUS IDEJ

Mateja Gradišek

Pot pospravljanja in čiščenja

Že od nekdaj sem se uprirala in mislila, da je treba vsako stvar narediti malce drugače, malo po svoje, pa čeprav je že dolgo veljalo pravilo, da se stanovanje ali hiša pospravlja ob sobotah popoldne. To je ena izmed mojih kapric – če so doma pospravljali vsako soboto, sem si govorila, da tega, ko bom na svojem, pa že ne bom počela.

Razmišljala sem še globlje – kako se počutimo, ko vstopimo v pospravljeno hišo ali stanovanje in kako, če po celotnem prostoru vlada nered. Te občutke sem zaznavala že od nekdaj – zakaj me pritegne pogled na urejena, lepa stanovanja? Ob pogledu nanje se nam misli ustavijo in umirijo. V urejenih prostorih imamo občutek, da smo v trenutku, tu in zdaj, da res živimo.

Drugače je v prostorih, v katerih stvari ležijo vsepovsod – ko so na mizi skodelice, nepomita posoda, revije … Vse to gledam skozi svoje oči. Nekaterim je za to vseeno, nekatere pa je, ko pride kdo na obisk, sram in zgolj takrat malo pozornosti namenijo čiščenju, potem pa dalje živijo po ustaljenih navadah.

Sama sem se kar nekaj časa spopadala z neredom, pri čemer čiščenje ob sobotah ni bila zame ustrezna rešitev. Izziv so predstavljali lastni občutki, prepričanja in obsojanje same sebe. »Kako naj kar znamo pospravljati, ko pa nas tega niso naučili?« Temu vprašanju sem namenila ogromno ur branja in razmišljanja. Po več letih sem ugotovila, da sem naposled prišla do preboja – v tem času, ki nam je namenjen, smo doma, kjer lahko v miru razmišljamo in dokončamo že začete projekte. Lahko pospravljamo in čistimo nered okoli sebe, se posvetimo in zahvalimo vsaki stvari, predmetu, ki nas obkroža. Lahko se obdamo zgolj s tistim, kar zares potrebujemo in uvedemo »karanteno nakupov« ter smo tako pomirjeni in hvaležni.

Ko pozornost namenimo svojem prostoru, jo hkrati namenimo tudi sebi. Očiščen prostor hkrati pomeni tudi očiščen prostor in urejene misli v naši glavi ter telesu. Takrat se zavemo, kaj želimo in česa se želimo za vedno znebiti.

Z obhodom po celem stanovanju ali hiši lahko sproti vzdržujemo red. Sproti lahko pobrišemo prah, pomijemo tla … seveda tudi ob sobotah. Neredu moramo čim prej temeljito pogledati v oči. Prihajamo namreč v drugačno obdobje, v katerem določenih predmetov ne boste več uporabljali, zato se jih znebite in pripravite prostor za nove. Preverite omare, razporedite papirje, knjige, ustavite se pri spominkih. Vedno obdržite zgolj tiste, ob katerih vam zaigra srce, kajti samo takrat, ko se ob pogledu na predmet razveselite, se vaša energija dvigne in ste srečni. Osredotočite se na to, kar si zares želite.

Jaz sem si zadala, da »neredkota« pošljem stran. Kaj pa vi?

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS