Popravljalnica besed

KNJIGA ZA BRANJE, RAZISKOVANJE IN IGRANJE

JASNA MARKUŠ

Popravljalnica besed je knjiga, ki povleče za jezik in razburka domišljijo. Polna je dogodivščin. Tako napisanih kot narisanih.

Lahko se zatopite v zgodbo in se s packoni iz mesta Packarija odpravite do skrivnostne hiše, kjer se z besedami dogajajo prav posebne čarovnije.

Lahko postanete komandir za lepe črke in iz neokusne bralne mlake polovite packe in jezične kvake.

Lahko se prelevite v radovedno pišče in izbrskate vse besede, nadrobljene po cesti presti.

Lahko obiščete besedni salon in grdavžem spremenite frizuro in naturo.

Lahko … Še marsikaj in večkrat!

Ne glede na to, ali boste knjigo brali, z njo raziskovali ali se igrali, vas bo presenetila, navdihnila in zabavala. Posebej jo priporočamo za popestritev učenja slovenščine in za družinske bralno-igralne urice.


Namig avtorice: Če bo kakšna besedna zavozlanka za vas neznanka, pokukajte v Slovar slovenskega knjižnega jezika ali Slovenski pravopis.

Redna cena: 17,90 €

Naročilo knjige
jasna markus popravljalnica besed

Jasna Markuš s knjigo POPRAVLJALNICA BESED v oddaji Dobro jutro

Berejo, raziskujejo in se igrajo

s knjigo POPRAVLJALNICA BESED

Učenci 5.c OŠ Tabor 1 so z velikim navdušenjem raziskovali jezik s pomočjo knjige Popravljalnica besed. V njej so našli veliko znanih pojmov, ki so jih že spoznali pri pouku slovenskega jezika. Iskanje besed s pomočjo ilustracij v knjigi jim je bilo še posebej všeč. Še posebej so bili veseli, da so spoznali avtorico njihovih priljubljenih knjig.

Sonja Žnidaršič, učiteljica RP

Besede, sosede, zanimive, nagajive, skrite na abecedni cesti. Vse to in še več so učenci raziskovali, se igrali, iskali, celo diplomirali so, ko so iskane besede zasijale v slovarju. V igri Radovedno pišče besede išče so le-te kar vrele iz njih. Vedoželjni in motivirani učenci pa niso podirali le rekordov v številu najdenih besed, ki so jih tu in tam tudi “popravili”, ampak so ob vsem tem bili strpni v komunikaciji, poslušali drug drugega in se spodbujali med seboj.

Iskrice v očeh učencev – to šteje največ. Zadovoljni učitelji – tudi to šteje.

Če pa je zraven še iskriva pisateljica, katere ime že pove, da mora biti v jeziku vse jasno, čeprav včasih ni tako in je vse to potrebno raziskati, je ura “težkega predmeta” slovenščine popolna. Ne verjamete? Povabite medse pisateljico Jasno Markuš in njeno knjigo Popravljalnica besed. Ne bo vam žal. Mi smo se imeli prelepo.

Helena Molek, knjižničarka OŠ Franca Rozmana – Staneta Maribor

Knjiga se nam zdi zelo primerna popestritev pri uvodu v slovar (kar je tudi eden izmed naših materialov pri slovenščini v OŠ Montessori). Otroci lahko s pomočjo knjige raziskujejo pomene besed in hkrati prebujajo svojo kreativnost pri uporabi le-teh. Vsebina knjige na zelo jasen način poudari pomen izbiranja lepih besed v našem vsakdanjiku. Knjiga se lahko zanimivo uporabi tudi pri utrjevanju snovi, in sicer kot produktivno utrjevanje (zapis najdaljše besede, zapis največje besedne družine, iskanje so-, pod-, nadpomenk ipd.).

Iskrena hvala za vašo kreativno in aktivno predstavitev.

Mirjam Petrović, OŠ Montessori

Obisk ustvarjalke Jasne Markuš mi je bil zelo zanimiv. Všeč mi je bil predvsem prikaz uporabe spletnega slovarja Franček, saj menim, da je otroke tak način iskanja razlage neznanih besed zelo pritegnil in navdušil. Ta način bom gotovo uporabila tudi pri pouku. Učenci pa so bili navdušeni tudi nad stranmi v knjigi, ki so bile označene s črkami.

učiteljica Miloja Bukovec, OŠ Trebnje

Učenci so bili pri uri aktivni in so se odzivali ob jezikovnih izzivih. Zabavna ura je sprostila ustvarjalnost in škoda, da niso svojih tvorb zapisali v šolske zvezke. Bili pa so dobro motivirani. Motivirani smo tudi mi za nove poti dela z učenci za boljšo slovenščino.

učiteljica Vesna Mirt, OŠ Trebnje

Zahvaljujemo za vam za vaš obisk v Dvorjanah. Uživali smo ob pripovedovanju knjige Popravljalnica besed. Iskanje skritih besed v ilustracijah nam je bilo še posebej všeč. Prelevili smo se v raziskovalce neznanih besed v spletnem portalu Franček in tekmovali v zapisovanju besed na določen začetni zlog. Ob igri smo se zabavali in tudi veliko naučili. Hvala, da ste nam polepšali dan.

učenci 4.b podružnice Dvorjane z učiteljico Ines

Inovativna publikacija pisateljice Jasne Markuš Popravljalnica besed me je zelo pritegnila in zato smo se na naši šoli odločili, da avtorico povabimo tudi v naš razred. Njen obisk je bil zelo dobrodošel, saj v razredu veliko časa namenimo bralni pismenosti, hkrati se smiselno dopolnjuje s projektom Učenje učenja, ki ga izvajamo to šolsko leto. Še vedno preživljamo dneve prežete z dogodki in predvsem posledicami, ki nam jih je povzročil nevidni virus. Vsi skupaj se trudimo ostati pozitivni. Smo v situaciji, ko imamo priložnost biti ustvarjalni in inovativni. In takšna je tudi delavnica Popravljalnica besed s pisateljico Jasno Markuš. Ura, ki smo ji skupaj preživeli, je bila aktivna, sproščena, odlična. Učenci so bili motivirani, lahko so pokazali svojo kreativnost, pridobili so nova znanja.

Mislim, da besede otrok povedo največ:
“Veliko novega sem se naučil.”
“Zabavala sem se.”
“Spoznala sem Frančka.”
“Knjiga je odlična, upam, da jo bomo še uporabljali.”
“Veliko smo sodelovali s sošolci.
“Bila sem bolj zagnana, bolj samozavestna in hitrejša.”

Hvala pisateljici za to neprecenljivo izkušnjo.

učiteljica Petra Fajfer, Podružnica Zgornji Duplek

Nekaj namigov za raziskovanje in igranje s knjigo

POPRAVLJALNICA BESED

 • Preberite ilustracije, v katerih se skrivajo besede, in iz njih sestavite svojo zgodbo.

 • Ogrejte si jezik z jezičnico na strani B. V 10 sekundah jo skušajte izgovoriti trikrat, in to brez napake. Nato sestavite svoje jezičnice in jih ponavljajte tolikokrat, dokler se vam jezik ne zaplete. Komu teče najbolj namazano?

 • Zabredite v besedno župo na straneh Č in D. Koliko napak najdete? Slovar in pravopis ne bosta odveč.

 • Pojdite na potep po abecedni presti na straneh E in F, od polja do polja. Kot radovedno pišče iščite besede, ki se začnejo na črke v posameznih poljih. Kdo se jih spomni več? Če se igrate v skupini tako, da besede govorite izmenično in si omejite čas (npr. z 10 sekundami), lahko postane zelo zabavno ali tekmovalno.

  Igrate se lahko na različne načine, kot posamezniki ali v skupinah. Spodaj si lahko ogledate dva primera igranja igre.

 • Sestavite nove besede iz besednih parov na strani G. Lahko si zamislite tudi svoje pare besed in se sami ali z drugimi preizkusite v njihovem združevanju.

 • Razmislite o spakedrankah, ki jih pogosto slišite ali uporabljate, ter o besedah, zaradi katerih vas bolijo ušesa ali so za vas moteče. Bi jih lahko nadomestili ali zamenjali s kakšno primernejšo besedo?

 • V salonu besed na strani O besedam poiščite nasprotja. Nato si sami zamislite kakšno besedo in skušajte najti njeno »nasprotnico«.

 • Premečite zloge na straneh Š in T ali dogradite besede. Koliko besed ste odkrili ali jih zgradili?

Kako igrati Radovedno pišče kot posamezniki (2–6 oseb)
 • Dogovorite se, kdo bo začel. Začnete lahko na začetku preste ali polja izbirate poljubno.
 • Tisti, ki začne, izbere polje in pove prvo besedo. Ostali nadaljujejo po vrstnem redu. Izmenično govorijo besede, dokler komu ne zmanjka idej in odstopi. Največ točk dobi tisti igralec, ki je zadnji povedal veljavno besedo, ostali po eno manj oz. nič, če v krogu niso rekli nobene besede.

Npr.: 3 igralci, se dogovorijo, da gredo po vrsti, torej od polja ab… .  Tisti, ki začne, reče abeceda. Naslednji reče abak in tretji absurd. Prvi, ki je spet na vrsti, reče abonent, drugi se več ne spomni nobene besede na ab in odstopi. Tretji reče abraham. Prvi, ki bi moral nadaljevati, nima več idej in prav tako odstopi. Tretji igralec je v tem krogu zmagal in dobi 3 točke, igralec, ki je začel, 2 točki in drugi igralec, ki je prvi odstopil, 1 točko.

 • Tisti igralec, ki je odstopil prvi, začne naslednji krog.
 • Zmaga igralec, ki na koncu igre zbere skupno največ točk.

Dodatek: če kdo od igralcev oporeka pravilnosti besede drugega igralca, reče stop. Besedo preverite v SSKJ (spletni portal Fran ali Franček). Če beseda ni bila pravilna, igralec iz tega kroga izpade; če je bila pravilna, pa dobi dodatno točko in krog se nadaljuje.

Kako igrati Radovedno pišče v skupinah (v razredu ali večji družbi)
 • Razdelite se po skupinah in izberite vodjo igre (učitelj).
 • Določite skupino, ki začne. Eden od njenih članov se s prstom dotakne enega izmed belih polj preste in na glas pove začetni zlog, ki ga je izbral (na primer lu…)
 • Vodja igre oznani start in vklopi uro (npr. nastavi časovnik na 45 sekund).
 • Vsaka skupina na svoj list hitro zapisuje besede, ki se jih člani spomnijo. Usklajujejo se šepetaje, da jih druge skupine ne slišijo (npr.: luna, lupa, luknja, lupina, lubje, lubenica, lučaj, luža …).
 • Ko vodja igre oznani, da je čas potekel, skupine poročajo, koliko in katere besede so našle.
 • Za vsako besedo, ki jo vodja igre prizna (beseda je pravopisno pravilna, je v SSKJ, ni nižje pogovorna ali narečna), skupina prejme eno točko.
 • Zmaga skupina, ki ob koncu igranja zbere največ točk.

Pokukajte v knjigo

KNJIGA ZA OTROKE, MLADINO, ŠOLE IN DRUŽINO

Recenzija knjige – DOBRA IDEJA, DOBRA KNJIGA

Pri založbi 5Ka (Katapult d. o. o. je izšla domiselna publikacija Mariborčanke Jasne Markuš Popravljalnica besed, ki je na videz otroška slikanica in knjižica za igro, a gre v enaki meri tudi za pripomoček pedagogom pri razvijanju otroškega vedenja o jeziku. Že paginacija kaže, da gre za premišljen pristop, kajti začne se z A in konča z Ž, se pravi za celoto, ki pelje ob pesmih in slikah Roka Dragića od slovarske podobe besede (packa) do individualizacije knjige z vpisom njenega lastnika. Ko torej gre bralec ali otrok ali učitelj skoznjo, absolvira neko znanje in jo s tem posvoji. Petindvajset strani je nastajalo celo leto in plod je resnično zanimiva in učna knjiga.

Rdečo nit predstavlja pesmica, ki govori o tem, da je prišla v (besedno) Packarijo policija zaradi »Grdo pri vas se govori!« Packarje (denimo, da so to prebivalci Packarije) napoti na popravljalnico besed, ki se začne z iskanjem besed po abecedi, gre na sestavljanje besed, v spoznavanje slovarjev (SSKJ, Pravopisa, Slovarja pregovorov …), ki omogočajo najti mogoče in nemogoče besede, k slovničarki sovi Bredi, ki je še knjižničarka povrhu ali je vsaj oblečena knjižnično. Gredo k vsakdanjim barbarizmom, ki jih otroci radi uporabljajo (smajli, dbest ful-kul, gužva …), in iz domišljije ali iz slovarjev za zamenjavo vzamejo »dišeče« besede. Popelje k bogatenju besednjaka s sinonimi, ki jo popisuje kot čarovnijo. Mimogrede se otrok uči zlogovati, kombinirati zloge v nove besede, pisati prav, sreča pa se tudi z Lektorjem, ki ga duhovito predstavi kot policaja. Naenkrat se več ne govori le pravilno, ampak tudi lepo. Ne polepšano, ampak vljudno, olikano, z dobro voljo. Navsezadnje je za kozo, s katero kdaj nevljudno ozmerjamo človeka, to žalitev. Od kod torej takšne stvari? Prihajajo iz vsakdanjih šablon, obnošeni metafor, iz nedomiselnih poimenovanj, torej iz ne-jezika, ognemo pa se jim s poznavanjem jezika.

Zanimivo delo je opravil tudi ilustrator Rok Dragić, ki je v podobe ključnih figur vstavil črke, kot recimo v policijski avto besedo »stop«, ali mačka v besedo »sinonom«. Odmaknil se je od stereotipne »slikanice«, s čimer je knjiga veliko pridobila.

Knjiga je animacijska. Avtorica z njo hodi po šolah in z njihovimi učitelji izvaja ure besednega igranja. Otroci višje stopnje so že zreli za uporabo kompleksnih slovarjev, le pritegniti jih moramo k temu, da v njih vidijo bogastvo in ne le normo. Je tudi oglašanje Frana ali Frančka, če že uporabljajo internet. Sodim, da gre tudi za kompleksen program neformalnega jezikovnega učenja in vsaka igrica v tej knjigi se lahko razveja v nove in nove. Najbolj dragocen pa se mi zdi namig, naj otroci govorijo s svojim jezikom in ne s tistim, v katerega jih dostikrat silijo razmere.

Marjan Pungartnik

Kdo je Jasna Markuš?

Jasna Markuš je do sedaj izdala trinajst knjig za otroke in mladino, zato jo veliko mladih bralk in bralcev že pozna. Z njimi se je srečala, brala in ustvarjala na več kot 60 slovenskih osnovnih šolah.

»Druženje z mladimi brihtami je lahko celo bolj zabavno kot pisanje zanje,« pravi Jasna in zato je njena 14. knjiga takšna, da ob branju kar vabi k druženju, raziskovanju in igranju. In to s SLOVENSKIM JEZIKOM.

»Zelo rada imam besede. Napisane, narisane, izgovorjene, uprizorjene … Zanimive, presenetljive, čarobne. Kljub temu sem marsikdaj v zadregi, kako se kaj pravilno napiše ali reče, kaj je primerno in kaj ne. A še večkrat sem v zadregi, ko poslušam, kako kdo govori, ali preberem kakšno packarijo. Morda bi lahko kaj spremenili, da nam ne bi bilo treba zardevati? Najraje igraje?

Večinoma pišem kar tako, zase. Toda tale zgodbica je prav trmasto vztrajala in me priganjala. Najprej, da jo napišem, in nato, da jo kljub omejevalnim koronskim časom spravim v knjižno obliko in na pot do bralcev. Zdi se mi, da ima posebno poslanstvo.

Če bo kdo zaradi nje pobrskal po Franu ali Frančku, posvojil kakšno novo lepo besedo ali zradiral kakšno packo, bo moj trud poplačan in srce nasmejano.«

Jasna Markuš je vztrajna iskalka kreativnih rešitev in ustvarjalka. Po osnovni izobrazbi je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Skoraj dve desetletji je delovala na področju poslovnega komuniciranja in pri razvoju novih produktov. Nekaj let je posvetila izobraževanju v vlogi višješolske predavateljice. Zadnja leta se osredotoča predvsem na projekte za otroke in mladino. Je razvijalka in soavtorica videovadnic za gibalno-kognitivne premore TRIMinute, ki krepijo učne sposobnosti otrok. Je soavtorica programa Razumemo se: mala šola izzivov odraščanja pri Veva spletni šoli za starše. Kot mladinska pisateljica je izdala trinajst knjig in gostovala na več kot 60 osnovnih šolah.

»Rada imam naravo, gibanje, besede in še kaj sladkega za povrh!«

Naročilo knjige

Knjiga je obogatena s kreativnimi ilustracijami Roka Dragića

Naročilo knjige

Popravljalnica besed, Jasna Markuš