Popravljalnica besed

KNJIGA ZA BRANJE, RAZISKOVANJE IN IGRANJE

JASNA MARKUŠ

Popravljalnica besed je knjiga, ki povleče za jezik in razburka domišljijo. Polna je dogodivščin. Tako napisanih kot narisanih.

Lahko se zatopite v zgodbo in se s packoni iz mesta Packarija odpravite do skrivnostne hiše, kjer se z besedami dogajajo prav posebne čarovnije.

Lahko postanete komandir za lepe črke in iz neokusne bralne mlake polovite packe in jezične kvake.

Lahko se prelevite v radovedno pišče in izbrskate vse besede, nadrobljene po cesti presti.

Lahko obiščete besedni salon in grdavžem spremenite frizuro in naturo.

Lahko … Še marsikaj in večkrat!

Ne glede na to, ali boste knjigo brali, z njo raziskovali ali se igrali, vas bo presenetila, navdihnila in zabavala. Posebej jo priporočamo za popestritev učenja slovenščine in za družinske bralno-igralne urice.


Namig avtorice: Če bo kakšna besedna zavozlanka za vas neznanka, pokukajte v Slovar slovenskega knjižnega jezika ali Slovenski pravopis.

Redna cena: 17,90 €
[elementor-template id=”23030″]

Berejo, raziskujejo in se igrajo

Knjiga se nam zdi zelo primerna popestritev pri uvodu v slovar (kar je tudi eden izmed naših materialov pri slovenščini v OŠ Montessori). Otroci lahko s pomočjo knjige raziskujejo pomene besed in hkrati prebujajo svojo kreativnost pri uporabi le-teh. Vsebina knjige na zelo jasen način poudari pomen izbiranja lepih besed v našem vsakdanjiku. Knjiga se lahko zanimivo uporabi tudi pri utrjevanju snovi, in sicer kot produktivno utrjevanje (zapis najdaljše besede, zapis največje besedne družine, iskanje so-, pod-, nadpomenk ipd.).

Iskrena hvala za vašo kreativno in aktivno predstavitev.

Mirjam Petrović, OŠ Montessori

Nekaj namigov za raziskovanje in igranje s knjigo

 • Preberite ilustracije, v katerih se skrivajo besede, in iz njih sestavite svojo zgodbo.
 • Ogrejte si jezik z jezičnico na strani B. V 10 sekundah jo skušajte izgovoriti trikrat, in to brez napake. Nato sestavite svoje jezičnice in jih ponavljajte tolikokrat, dokler se vam jezik ne zaplete. Komu teče najbolj namazano?
 • Zabredite v besedno župo na straneh Č in D. Koliko napak najdete? Slovar in pravopis ne bosta odveč.
 • Pojdite na potep po abecedni presti na straneh E in F, od polja do polja. Kot radovedno pišče iščite besede, ki se začnejo na črke v posameznih poljih. Kdo se jih spomni več? Če se igrate v skupini tako, da besede govorite izmenično in si omejite čas (npr. z 10 sekundami), lahko postane zelo zabavno ali tekmovalno.Igrate se lahko na različne načine, kot posamezniki ali v skupinah. Spodaj si lahko ogledate dva primera igranja igre.
 • Sestavite nove besede iz besednih parov na strani G. Lahko si zamislite tudi svoje pare besed in se sami ali z drugimi preizkusite v njihovem združevanju.
 • Razmislite o spakedrankah, ki jih pogosto slišite ali uporabljate, ter o besedah, zaradi katerih vas bolijo ušesa ali so za vas moteče. Bi jih lahko nadomestili ali zamenjali s kakšno primernejšo besedo?
 • V salonu besed na strani O besedam poiščite nasprotja. Nato si sami zamislite kakšno besedo in skušajte najti njeno »nasprotnico«.
 • Premečite zloge na straneh Š in T ali dogradite besede. Koliko besed ste odkrili ali jih zgradili?


NAKUP KNJIGE

Video vsebine

https://youtu.be/hE7dFdZmZlEhttps://youtu.be/IaPpcMd35SQ

Nekaj namigov za raziskovanje in igranje s knjigo

Kako igrati Radovedno pišče kot posamezniki (2–6 oseb)
 • Dogovorite se, kdo bo začel. Začnete lahko na začetku preste ali polja izbirate poljubno.
 • Tisti, ki začne, izbere polje in pove prvo besedo. Ostali nadaljujejo po vrstnem redu. Izmenično govorijo besede, dokler komu ne zmanjka idej in odstopi. Največ točk dobi tisti igralec, ki je zadnji povedal veljavno besedo, ostali po eno manj oz. nič, če v krogu niso rekli nobene besede.

Npr.: 3 igralci, se dogovorijo, da gredo po vrsti, torej od polja ab… .  Tisti, ki začne, reče abeceda. Naslednji reče abak in tretji absurd. Prvi, ki je spet na vrsti, reče abonent, drugi se več ne spomni nobene besede na ab in odstopi. Tretji reče abraham. Prvi, ki bi moral nadaljevati, nima več idej in prav tako odstopi. Tretji igralec je v tem krogu zmagal in dobi 3 točke, igralec, ki je začel, 2 točki in drugi igralec, ki je prvi odstopil, 1 točko.

 • Tisti igralec, ki je odstopil prvi, začne naslednji krog.
 • Zmaga igralec, ki na koncu igre zbere skupno največ točk.

Dodatek: če kdo od igralcev oporeka pravilnosti besede drugega igralca, reče stop. Besedo preverite v SSKJ (spletni portal Fran ali Franček). Če beseda ni bila pravilna, igralec iz tega kroga izpade; če je bila pravilna, pa dobi dodatno točko in krog se nadaljuje.

Kako igrati Radovedno pišče v skupinah (v razredu ali večji družbi)
 • Razdelite se po skupinah in izberite vodjo igre (učitelj).
 • Določite skupino, ki začne. Eden od njenih članov se s prstom dotakne enega izmed belih polj preste in na glas pove začetni zlog, ki ga je izbral (na primer lu…)
 • Vodja igre oznani start in vklopi uro (npr. nastavi časovnik na 45 sekund).
 • Vsaka skupina na svoj list hitro zapisuje besede, ki se jih člani spomnijo. Usklajujejo se šepetaje, da jih druge skupine ne slišijo (npr.: luna, lupa, luknja, lupina, lubje, lubenica, lučaj, luža …).
 • Ko vodja igre oznani, da je čas potekel, skupine poročajo, koliko in katere besede so našle.
 • Za vsako besedo, ki jo vodja igre prizna (beseda je pravopisno pravilna, je v SSKJ, ni nižje pogovorna ali narečna), skupina prejme eno točko.
 • Zmaga skupina, ki ob koncu igranja zbere največ točk.


NAKUP KNJIGE

Kdo je Jasna Markuš?

Jasna Markuš je do sedaj izdala trinajst knjig za otroke in mladino, zato jo veliko mladih bralk in bralcev že pozna. Z njimi se je srečala, brala in ustvarjala na več kot 60 slovenskih osnovnih šolah.

»Druženje z mladimi brihtami je lahko celo bolj zabavno kot pisanje zanje,« pravi Jasna in zato je njena 14. knjiga takšna, da ob branju kar vabi k druženju, raziskovanju in igranju. In to s SLOVENSKIM JEZIKOM.

»Zelo rada imam besede. Napisane, narisane, izgovorjene, uprizorjene … Zanimive, presenetljive, čarobne. Kljub temu sem marsikdaj v zadregi, kako se kaj pravilno napiše ali reče, kaj je primerno in kaj ne. A še večkrat sem v zadregi, ko poslušam, kako kdo govori, ali preberem kakšno packarijo. Morda bi lahko kaj spremenili, da nam ne bi bilo treba zardevati? Najraje igraje?

Večinoma pišem kar tako, zase. Toda tale zgodbica je prav trmasto vztrajala in me priganjala. Najprej, da jo napišem, in nato, da jo kljub omejevalnim koronskim časom spravim v knjižno obliko in na pot do bralcev. Zdi se mi, da ima posebno poslanstvo.

Če bo kdo zaradi nje pobrskal po Franu ali Frančku, posvojil kakšno novo lepo besedo ali zradiral kakšno packo, bo moj trud poplačan in srce nasmejano.«

Jasna Markuš je vztrajna iskalka kreativnih rešitev in ustvarjalka. Po osnovni izobrazbi je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Skoraj dve desetletji je delovala na področju poslovnega komuniciranja in pri razvoju novih produktov. Nekaj let je posvetila izobraževanju v vlogi višješolske predavateljice. Zadnja leta se osredotoča predvsem na projekte za otroke in mladino. Je razvijalka in soavtorica videovadnic za gibalno-kognitivne premore TRIMinute, ki krepijo učne sposobnosti otrok. Je soavtorica programa Razumemo se: mala šola izzivov odraščanja pri Veva spletni šoli za starše. Kot mladinska pisateljica je izdala trinajst knjig in gostovala na več kot 60 osnovnih šolah.

Redna cena:

17,90 €Knjiga je obogatena s kreativnimi ilustracijami Roka Dragića

Le nekaj utrinkov nastajanja knjige:
Ostale zgodbe

[elementor-template id=”22521″]