VIRUS IDEJ

Jerneja Renko

#ostani doma

Slogan, ki nas spremlja vsepovsod. Svet se je ustavil, države so v karanteni, meje zaprte, vse skupaj spominja na kak znanstvenofantastični film.

In mi smo res doma. Kar naenkrat smo prevzeli več vlog: od strokovnega (so)delavca na daljavo, učitelja, trenerja, fizioterapevta, logopeda, specialnega pedagoga, psihologa. Poleg tega se vsakodnevno spopadamo z izzivom »masterchefa« za kuhinjskim pultom in mimogrede za seboj vedno tudi skrbno pospravimo. Morda je kdo postal še pleskar, pek, vrtnar … Skratka, mnogo razlogov, da nam ni dolgčas.

Pa vendarle … situacija je nenavadna. V njej smo se znašli brez vsake izkušnje, brez navodil in preizkušenih receptov. Od staršev se pričakuje, da bomo situacijo obvladali, da bomo vse naloge uspešno odkljukali in ob tem ohranili mirne živce. Pa je tako?

Družine različno doživljamo karanteno. So družine, ki so v trenutni situaciji našle svoj mir, ki so hvaležne za trenutke, da se je tempo življenja končno upočasnil, in spet skupaj dihajo in čutijo, kaj je v življenju zares pomembno. Na drugi strani pa se je mnogim podrl svet – doma se ne znajdejo, nimajo kotička, kamor bi se umaknili, vse naloge, ki so jim naenkrat naložene, so zanje preveč stresne in ne počutijo se suverene, da bi jih opravili.

Kot mama otroka s posebnimi potrebami bi se lahko trenutno počutila kot velika žrtev. Dejansko bi to tudi držalo, če bi hčerin razvoj v celoti prepuščala obravnavam zunanjih terapevtov, terapevtske obravnave pa so v veliki večini odložene za nedoločen čas. No, sama se počutim zelo učinkovito, koristno, fajn. V času izolacije in šolanja na daljavo zame namreč ni veliko drugače. Izvajam »šolanje na domu«, logopedske vaje, gibalne aktivnosti, masaže, sprehode v naravi. Zdaj je kvečjemu lažje, ker učitelji pošiljajo smernice za delo, material, spletne povezave … Enkratno. Res se trudijo in si zaslužijo aplavz. Seveda za starše to ni enostavno, a otrok z zaostankom v razvoju brez dvoma na tak način največ pridobiva. Ker ima ob sebi starša – učitelja, ki ga v sproščenem domačem okolju neprestano spodbuja, pozna vse njegove muhe in razpoloženja in je najbolj na tem svetu motiviran, da mu pomaga na poti k samostojnosti.

A vsi, brez izjeme, smo dobili priložnost. Priložnost, da poglobimo družinske odnose. Da uredimo dom in postorimo dela, za katere prej nismo našli časa. Da se spet pogovorimo s sosedi na balkonih in po zgledu Italijanov z glasbo in petjem zbudimo občutek, da preživljamo sicer čudno, a morda tudi junaško obdobje.

Zdaj se bo med drugim pokazalo tudi to, koliko balasta je v našem življenju. Presenečeni bomo ob dejstvu, da lahko preživimo brez marsičesa.

Izbruh lahko razumemo kot vojno z nevidnim sovražnikom. Lahko pa kot znamenje, da se končno ustavimo, umirimo, povežemo, namenimo pozornost svoji hčerki, sinu, partnerju, možu. Da se spet spoznamo. Zdaj imamo čas, da počnemo vse to, o čemer smo prej zaradi pomanjkanja časa morda le sanjali. In da se zavemo, kako malo potrebujemo za osebno srečo in mir v duši.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS