VIRUS IDEJ

Sandra Kocijančič

Odsek iz intervjuja z Adriaanom van der Willom
»Znanje, ki ga potrebujemo za retoriko, argumentacijo in kritično razmišljanje, je še vedno mogoče najti predvsem v knjigah in ga ponotranjiti s poglobljenim branjem. Brez teh veščin smo zelo slabo opremljeni za življenje v sodobnih demokracijah, saj ne znamo prepoznati politične propagande in populizma, ki namesto argumentov uporabljata manipulacijo in čustva.
Na digitalne knjige in druge digitalne vsebine se ne navežemo. To sem najprej opazil pri sebi, ko so mojo glasbeno zbirko vinilk in cedejev začele nadomeščati datoteke mp3, nato pa so vse skupaj izrinile storitve za pretočno glasbo, kot sta deezer in spotify. V času plošč sem poznal vse izvajalce, albume in njihove skladbe. Na spotifyju imam glasbo samo za ozadje in skoraj nikoli ne pogledam, kaj se predvaja. Podobno je s knjigami. Vsako tiskano knjigo sem moral nekje kupiti ali si jo izposoditi. S police me je očitajoče pogledovala, dokler je nisem prebral. Ko sem se selil, sem vedno poskrbel, da so imele knjige tudi v novem stanovanju dovolj prostora. Če bi izgubil glasbeno in knjižno zbirko, bi bila katastrofa.
Do tisočev datotek na računalniškem disku ali oblaku nimam nobenega odnosa. Neprebrane datoteke nimajo očitajočega pogleda, če jih ne preberem in ne poslušam. Raziskave kažejo, da ima veliko uporabnikov podoben odnos do digitalne lastnine. Oziroma – digitalne lastnine sploh ne vidijo kot lastnino. Sploh če so jo prenesli zastonj.
Knjiga na polici ni tuja, ampak je moja. Podoben odnos imamo tudi do znanja, ki smo ga pridobili z branjem. Ni več tuje, ampak postane moje. Moje pa postane skozi celoten proces – kdo mi je knjigo priporočil, kdaj sem jo bral, kaj sem ob tem razmišljal, kaj sem si podčrtal in kam sem jo odložil. Ne trdim, da je materialno lastništvo ključni dejavnik, vendar raziskovalci opažajo močno korelacijo med lastniškim odnosom do knjige in njenega besedila, ki ga pri digitalnem nosilcu pri raziskavah nismo zaznali. Če pri digitalnih nosilcih ne bomo znali ohraniti osebnega odnosa do znanja, bomo izgubili nekaj zelo pomembnega.«

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS