VIRUS IDEJ

Iztok Snoj

Obsojeni na Ljubljano

Končno bova z Izijem obkolesarila Ljubljano! Murgelski drevored je prijeten in svetel. Breza ima zelo močne lastnosti, zato ni nenavadno, da je za nekatere tudi krepak alergen. »Psi lajajo, karavana gre dalje,« pravi pregovor, pri Iziju pa je ravno nasprotno – ustavi se, ko pes ne laja. Vsak izgovor za postanek je dober, pa če ga pes na repu prinese.

Na Ljubljansko barje ne smeva. Sedaj smo obsojeni na svojo občino. Smo res v vojni z virusom? »Le kakšna vojna neki. Nikdar nismo bili v vojni z gripo, rakom, srčnim infarktom ali možgansko kapjo.« Pot je speljana po trasi, kjer so Italijani med drugo svetovno vojno mesto obdali z bodečo žico. Kdo je danes okupator, se ne ve točno.

Na drugi strani Dolenjske ceste se začne klanec na Golovec. Izi gonilke vrti v prvih prestavah, a mu kljub temu zmanjkuje sape. Običajno bi sestopil s kolesa in pot nadaljeval peš, a mu majhen pes Ajs diha za petami. Na položnejšem delu prehitiva nadobudnega Gala. Fanta pozdravim z dvignjeno taco.

»Gospod, zakaj imate plišastega tigra, čeprav ste že odrasli?«

Izi se zasmeji: »Res sem velik, a to še ne pomeni, da sem odrasel.«

Pri obzidju psihiatrične klinike se nekdo neuspešno trudi poseči po višjih vejah breze. Izi stisne zavore in mlademu Mateju začne svetovati, kako se prijeti. Daj, Izi, pokaži mu vendar, kako naj naredi! In res, najprej nakaže prave prijeme, potem pa ga potegne na višje veje.

V Polju se nekoliko loviva med hišami, enako med bloki v Jaršah. Možaku je popustila koncentracija. Zadnji večji postanek imava na »ulici talcev« tako sem poimenoval potko k spomeniku v Gramozni jami. Kdo so sedaj talci, vsi prebivalci? »Hm, morda pa so to oskrbovanci v domovih starejših občanov. Med njimi je največ žrtev.«

Tudi v Šiški ima kak posameznik na obrazu masko. »Kot da nam želijo natakniti nagobčnike.« Joj, bodi spoštljivejši do ljudi, ki se zavarujejo v največji možni meri! »Piko, premalo zavedanja premoremo, sicer bi vedeli, kdaj je kaj prav in kdaj ni.« Ko se peljeva mimo Koseškega bajerja, si Izi ponovno začne brundati Gayatri mantro – znak, da je utrujen. Zelena trava v poznopopoldanskem soncu dobiva toplejše odtenke.

V zadnjem delu poti nizko sonce ustvarja dolge sence dreves. Vseskozi srečujeva prijetne ljudi. Nihče ni videti preplašen, čeprav Izi misli, da so poročila prej kot obveščanju namenjena – strašenju. »Ko pa se v svetu čedalje bolj razrašča antirazum.« Izi, kako ga prepoznaš? »Ko sem o njem bral pred devetnajstimi leti, si nikakor nisem znal ustvariti prave predstave, kaj to je, saj se ga ne da razumno pojasniti. Na videz deluje logično in pravilno, le učinki so nasprotni. Anastazija pravi, da ga prepoznamo le v stiku z naravo.« Kdo je ta Anastazija? Je trenutno geslo »ostani doma« delo antirazuma?

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS