VIRUS IDEJ

Anita Obradović

Moj najboljši dan

Vsak dan je lahko moj najboljši dan.

Dejstev ne moremo spremeniti, spremenimo pa lahko svoj pogled na njih. Ampak kako?

Najprej se ustavimo, naredimo nekaj vdihov in izdihov, jih občutimo. Na ta način se povežemo sami s sabo, s svojim bitjem in se vrnemo v dragoceni sedanji trenutek. Zdaj pa sprejmimo, kar se nam dogaja – kako naj sprejmemo, ko pa smo se znašli v situaciji, ki si je nikoli nismo niti predstavljali? Kaj sploh lahko počnemo, če je kar naenkrat vse zaprto in ne moremo v službe, šole, kino, trgovske centre, na druženja, praktično nikamor?

Najprej se zahvalimo. Zahvalimo se, da smo živi in zdravi. Zahvalimo se za to veliko priložnost, ki omogoča rast. Za priložnost, ki osvobaja od vsega, česar ne potrebujemo, in za priložnost, s pomočjo katere lahko uvidimo, kako malo nam je zares potrebno.

Zahvalimo se, da imamo končno dovolj časa zase, za družino, za sprehod v naravi in da se nam končno več ne mudi. Leta in leta se nam je mudilo, hiteli smo sem in tja, zdaj pa se je kar naenkrat vse ustavilo. Cenimo to. Sprejmimo to. Dano nam je s posebnim namenom – da se ustavimo še mi in vidimo, da tako res več ne gre, ter spoznamo, da smo s tem dobili novo možnost.

Novo možnost, da lahko nekaj spremenimo zase in s tem vplivamo na svoje bližnje, okolico in navsezadnje na cel svet. Da preberemo tisto knjigo, ki si jo že tako dolgo želimo prebrati, se vpišemo na želeni tečaj, pri čemer smo se prej vedno znova zaustavili z mislijo: »Ne morem, ker nimam časa.«

Naučimo se biti – da enostavno samo smo in ne počnemo nič, le dihamo in uživamo. Da gremo vsak dan na sprehod v prečudovito naravo in se ji zahvalimo za vse to, kar nam daje, da to resnično cenimo in smo presrečni, ko opazujemo celjenje narave in to, kako zelo ji prija dejstvo, da se je vse malo ustavilo. To je potrebovala tako ona kot tudi mi, saj tako res več ni šlo naprej.

Zares bodimo hvaležni, spoštljivi in radi imejmo sebe, svojo družino, bližnje, živali, naravo, ves svet. Čas je, da se prenehamo postavljati v vlogo žrtve – prevzemimo odgovornost zase in za svoje življenje ter se končno zavejmo, da smo res samo mi sami tisti, ki si krojimo svoje življenje. Kakšno bo naše življenje, je odvisno od nas samih.

Situacija s koronavirusom nas uči tega, da se zazremo vase in se ponovno najdemo. Kako? Povežimo se sami s sabo in poglejmo, kdo sploh smo in kam gremo, se spoznajmo in vrnimo nazaj k sebi, se začutimo, si prisluhnimo in si začnemo slediti. Prenehajmo nezavedno hiteti sem ter tja z namenom, da se nam ne bi bilo potrebno soočiti z lastnimi čustvi, bolečinami in mislimi, da se ne bi bilo treba pogovoriti z bližnjimi o naših odnosih in željah. Prenehajmo žalovati ali se kriviti za nekaj, kar bi lahko naredili drugače, in skrbeti kaj bo, ampak raje zaživimo polno v tem trenutku.

Zdaj imamo idealno priložnost – vprašajmo se, kam gremo, kaj si želimo, kaj so naši cilji, kajti kako bomo nekaj dosegli, če niti ne vemo, kaj in zakaj si želimo? Kako bi lahko živeli srečno, zdravo in izpolnjeno, če ne vemo, kaj nam to pomeni?

Sedaj se nam ponuja zares idealna priložnost za iskanje teh odgovorov, zgrabimo jo. Bodimo kot mali otroci – radovedni in razigrani. Odslovimo vse negativnosti, obsojanja, pričakovanja. Le prepustiti se moramo – prepustiti življenju, saj se vedno vse dogaja v naše najvišje dobro. Zaupajmo sebi in procesu. Čas je, da spremenimo svoje življenje in se odrečemo vsem nekoristnim mislim in občutkom ter začnemo energijo usmerjati v tisto, kar si želimo.

Že zjutraj si povejmo: »Vse, kar imam, je današnji dan. Zavestno izbiram, da bo to moj najboljši dan.«

Zares upam, da bomo iz te situacije prišli močnejši, bolj povezani in z občutkom za prave vrednote, za to, kar je res pomembno in kar šteje. Da bomo več časa preživljali v naravi in spoštljivo ravnali z njo, da bomo uživali v miru in tišini. Da si bomo upali živeti tako, kot si že od nekdaj želimo. Da bomo v svojem srcu čutili radost in se res zavedali, da je današnji dan vse, kar imamo. Se že zjutraj zbudili z nasmehom na obrazu in hvaležnostjo v srcu.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS