VIRUS IDEJ

Alenka Kügerl

Meja med Slovenijo in Avstrijo

Ko sem leta 1991 odšla v Avstrijo, da tam delam in zaslužim, me je vojna v Sloveniji z zaprtjem meje postavila v novo okolje, odrezano od doma. Spomnim se, da sem takoj s prvo plačo kupila malo televizijo (moji starši so v tem času za velike nakupe načrtno varčevali po več mesecev), da sem lahko spremljala dogajanje v Sloveniji. Bila sem tujka, jezika nisem poznala, z izjemo tistih besed, ki jih je uporabljala moja oma (šefla, rajngla, feš, šnel …). Te sem zaznala in jih kombinirala z malo angleščine iz šole. Spomnim se grozečega občutka, ko sem na nemško govorečem programu zagledala znane ulice iz svojega kraja, po katerih so se vozili vojaški tanki. Najhujše je bilo dejstvo, da v tem času nisem mogla domov čez mejo, da ni bilo mobilnih telefonov in da nikakor nisem mogla stopiti v stik z  domačimi.

Pa pustimo to, to je le spomin. Srečna sem, da se je vojna tako hitro končala in da sem uspela priti domov, kjer smo vsi ostali zdravi in tako je še danes.

Pred 45 dnevi se je začel odvijati podoben scenarij – meja med Slovenijo in Avstrijo se je ponovno zaprla. Jaz sem še vedno v Avstriji – sedaj tukaj živim, ustvarila sem si dom in družino. Delo, svoje poslanstvo, pa sem pred dobrimi 8 leti našla v Sloveniji. Moja situacija je sedaj torej obrnjena.

In kaj sedaj, kje je moje seme, kaj je tisto, kar me tokrat ni pahnilo v strah, obup in žalost?
Ljudje, okolje, moj osebni razvoj in sodobna tehnologija – vse to mi pomaga, da sem povezana in srečna, da delujem in prispevam, ne glede na to, kje sem – v Avstriji ali Sloveniji. Sedaj vem, da gre za proces in da so ukrepi tukaj zato , da ostanemo varni, zdravi in jih sprejmemo.

Vedno je odvisno od nas, kaj bomo naredili v danem trenutku. Lahko smo žrtve ali zmagovalci.

Vem, da so meje velikokrat le v glavah. Veliko ljudi si ne upa čez mejo, razen na dopust. V vsem tem času veliko povezujem, mrežim in spodbujam, saj sem prepričana, da je zelo pomembno, da odstranimo strah, ki so nam ga vcepili skozi generacije, ko je človek pričel zidati meje, pa naj so to materialne, iz betona, žic, dreves in rek, ali pa miselne, tiste, ki si jih kreiramo sami ali pa jih slišimo in dopolnjujemo. Vem, da smo v stanju, v katerem lahko te meje odpravimo za vedno in zaživimo svobodno tam, kjer želimo in čutimo, da smo doprinos sebi in celotni družbi.

Sama sem zelo srečna, da danes lahko živim tukaj, kjer živim, in da lahko delam v Sloveniji, saj vem in verjamem, da imamo veliko potenciala, znanja in kvalitete ter smo najlepši primer vsega v malem. MIKROKOZMUS ZEMLJE v vsej svoji lepoti in naravnih dobrinah. Ohranimo jo čisto in lepo – jaz to počnem iz ljubezni do otrok,  Slovenije in celotne matere Zemlje.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS