VIRUS IDEJ

Milijanka Bajželj

Lastna odgovornost = lastna moč

»Tako, kot pospravljamo svoj dom, je prav, da pospravimo tudi svoje misli. Hvaležna nam bosta duša in telo.« (M. B.)

Koronca, koronca, si nam dala vetra, madonca!

Vsak od nas jo doživlja na svoj način: nekateri kot direkten izziv, drugi posredno, a skoraj ga ni posameznika, ki je ne bi občutil – vključno z otroci vseh starosti. Nekateri so si v tem času odpočili, spet drugi pa so se znašli pred novimi preizkušnjami. Vse to se nam v življenju dogaja tudi sicer, le da v tem trenutku nekoliko bolj intenzivno.

Verjamem, da je to pravi čas za ustvarjanje določenih zapisov, saj se zgodovina piše danes. Nekoč jih bomo lahko pokazali naslednikom, ko nas bodo ti vprašali, kako je bilo v tem obdobju. Ti zapisi naj predstavljajo krasno popotnico s prikazom, da so težki časi hkrati tudi priložnost za rast, nova spoznanja in neprecenljive izkušnje. To obdobje je idealno za poglobitev v osebna vprašanja in vrednote, hkrati pa lahko zbudimo svojo zavest, jo aktivno vključimo v kvaliteto življenja ter izključimo avtopilota, ki običajno deluje namesto nas.

Zdaj je napočil trenutek, ko se vprašamo, kako lahko občutke strahu in žalosti nadomestimo z (za)upanjem in mirom v sebi. Zdaj je na preizkušnji naša temeljna odgovornost – odgovornost zase. Ko spoznamo, da ta v resnici predstavlja moč in ne breme, se nam pred očmi izriše bolj prijazna slika. Ta odgovornost je naša moč odločitve, kakšne misli bodo večji del časa hranile naš um, katere besede bomo izgovarjali v pogovoru s seboj in z drugimi ter navsezadnje tudi moč odločitve o tem, kakšna bodo dejanja, ki jih bomo storili na osnovi naših misli in besed. Tako je, tu je naša moč – sami izbiramo svoje misli, besede in dejanja, vsiliti nam jih namreč ne more nihče. Odločitev in odgovornost sta naši, ne glede na zunanje okoliščine.

Zato bi se, če je to v naši moči, lahko vprašali, zakaj se večkrat ne odločimo za nabor takšnih misli, besed in dejanj, ki so prijetna, nam koristijo in nas krepijo, dvigajo in postavijo v luč, kjer smo lahko zgled tudi drugim. Verjetno bomo pri tem naleteli na kakšno oviro uma, a če se še malce bolj poglobimo, bomo spoznali, da gre samo za izgovore pred nečim novim, nečim, česar do sedaj nismo bili vajeni početi. Malce spomladanskega čiščenja naše notranjosti nam ne bo škodilo. Higiena ni samo stvar fizičnega telesa –  pravzaprav se začne znotraj nas. Zdrave, čiste in ljubeče misli so seme za spoštljive in prijazne besede ter temelj za pogumna in izpolnjujoča dejanja.

Velikokrat nas ustavi misel, da kot posamezniki ne moremo storiti ničesar. V tem tiči največja zmota – ko poskrbimo sami zase in ko se vzpostavi množica pozitivno usmerjenih posameznikov, ki v danih situacijah iščejo rešitve in ne težave, se porodi tudi kolektivna moč. Zato poziv: ustavite se, naredite čistko svojih misli, bodite bolj pozorni nanje, na svoje besede, izberite si spoštljiv in ljubeč odnos do sebe in drugih. Tako boste kot posamezniki po vaši največji moči in odgovornosti doprinesli k celoti.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS