VIRUS IDEJ

Miha Kožuh

Bo kriza ali priložnost? Kaj pa tretja pot? Bo kvantni preskok

Čeprav marsikdo ne ve, kako ga poimenovati, si želi, da bi se zgodil – kvantni preskok namreč. Tako težko ulovljiv in razumljiv pojem. Vsi hočemo, da se nekaj zgodi. Da pride nekdo in nekaj naredi, nekaj v skladu z našim osebnim videnjem in nekaj v skladu s tem, kar si želi družba. Potem pa ga volimo na prihodnjih volitvah.

To mantro sem slišal že mnogokrat, ponavljal sem jo tudi sam. Ponavljal sem jo v trenutkih, ko sem bil izgubljen in sem potreboval vodenje, da mi nekdo da smer in sredstva, da grem naprej. Da mi ponudi smisel mojega življenja. Čakal sem na rešitelja, kot so ga čakali v času pred drugo svetovno vojno.

In sta prišla – Adolf Hitler in Benito Mussolini. Dala sta smer množici, ki jo je potrebovala. Ponudila sta ji samospoštovanje, osebno moč, moč prispevati k skupnemu »dobremu«. Pozabila pa sta ji povedati, da imata tudi svoj plan. Vemo, kaj se je zgodilo in kako se je vse skupaj razpletlo.

Kako pa naj se potem lotimo napredka, če ne želimo vsega skupaj ponoviti?

S kvantnim preskokom. S kvantnim preskokom v sebi. Med delom od doma, ko smo morali ostati doma, je večina ugotovila, da osnovno zadovoljstvo izhaja iz družinskega okolja. Če to ni ustrezno, ne moreš biti zadovoljen in poln energije ob tistem, česar se lotiš. No, pa saj nam je kljub temu uspevalo. Dokler nismo izgoreli. Prvi je z velikim pompom o tem spregovoril Aljoša Bagola v svoji knjigi »Kako izgoreti … in vzeti življenje v svoje roke«. Sam je prehodil osebno transformacijo še v času pred pandemijo. V času, ko se še ni razumelo, da v življenju obstaja še kaj drugega kot pregovorna slovenska pridnost in iskanje cilja življenja nekje drugje, stran od družinskega okolja.

V obraz nam je bilo vrženo dejstvo, da smo zanemarjali lastne družine. Ko bi vendar lahko kot starši tekom našega časa svoje življenjsko poslanstvo videli vsaj v dvigu družine na nov zavedni nivo. Že to bi bil velik uspeh.

No, zdaj pa smo se soočili z družino. Nekateri so se od nje še bolj oddaljili in na vrata kabinetov nameščajo digitalne napise »Zaseden sem!«. Kaj ne bi bilo bolje namestiti napis »Na voljo za pogovor«? Zakaj se tako bojimo dobiti odpoved?  Kaj se nas ni večina rodila z zdravim telesom, zdravim umom in s sposobnostjo preživetja?

Vprašati se moramo, kdaj smo izgubili prepričanje, da lahko v življenju dosežemo vse, kar si zadamo. Večina že v otroštvu, ko so nas starši znali zaščititi pred krutim svetom le s ponavljanjem mantre svojih staršev. Pa ne bi zdaj o tem.

Treba je reči: »Dovolj je! Dovolj imam tega! Ne več,« se postaviti zase ali pa sprejeti izziv in stopiti korak naprej. Kdo bo prvi, ki vam bo stal ob strani? Družina. Pa ne starši, vaša družina. Družina, ki ste si jo ustvarili. Zaupajo vam, v vaše sposobnosti. Želijo vam dobro, ker raje vidijo, da imajo manj denarja, ampak zato srečno mamo in srečnega očeta. Denar za otroke v primerjavi s srečo doma ni nič – zanje je pomembno, da se imajo kam vrniti, ko se soočijo z viharjem v šoli, med vrstniki ali ob lastnih izzivih.

Miha Kožuh, 27.04.2020

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS