IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Izgubljeno otroštvo

DAMIJAN JANŽEKOVIČ

Vse preveč krutih zgodb ostaja skritih za štirimi stenami slovenskih domov. Jih poznamo? Jih razumemo? Ali jih raje ignoriramo, dokler nismo v njih vpleteni?

Menim, da se dotikajo vsakogar izmed nas. Prišel je čas, da zrušimo te stene molčečnosti in skrivanja. Med nami je mnogo žrtev, ki morajo biti opažene in ki rabijo našo pomoč, prav tako kot sem jo potreboval jaz, žrtev agresivne mame in neštetih besed, ki jih otrok nikoli v življenju ne bi smel slišati.

Danes živim lepo izpopolnjeno življenje in verjamem, da mi je tako otroštvo bilo dano z nekim namenom – morda prav to, da razumem in pomagam še kakšni ranjeni duši, ki kriči izza zaigranega nasmeha a praznih oči.

  • Število strani: 194
  • Prva izdaja: junij 2021
  • Format: 14,70 x 21,00 cm
  • Vezava: mehka vezava
Redna cena:

19,90 €
[elementor-template id=”23030″]

“Ustvarjaj s strastjo in se ob tem
neizmerno zabavaj.”

dr. Jure Knez in Petra Škarja


Več lepih misli in zapisov iz knjige

Kdo je Damijan Janžekovič?

Damijan je fant, ki uživa v preprostih trenutkih, branju knjig, prijetni družbi in širjenjem dobre volje vsepovsod. Izjemen poslušalec, ki rad prisluhne zgodbam drugih in jih spodbuja, da ne obupajo in sledijo svoji poti.

Imel je težko otroštvo ob agresivni mami, oropan lahkotnega otroštva ljubezni in sprejetosti. A namesto da bi padel v vlogo žrtve, se je odločil, da bo to svojo zgodbo osmislil. Ob podpori prijateljev in vere je našel moč, da se je zgradil v srečnega in stabilnega fanta, ki živi lepo življenje, polno smeha, uspehov in zadovoljstva. S svojo zgodbo bi rad pomagal vsem, ki za štirimi stenami doživljajo kaj podobnega, kot je on. Čas je, da si nehamo zatiskati oči in podamo roko in ramo žrtvam nevarnega domačega okolja.

Redna cena:

19,90 €Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Izgubljeno otroštvo

Ljudje vedno potrebujemo zgodbe, v katerih junak potuje proti cilju, na poti srečuje različne ovire in težave, na koncu pa kljub temu cilj osvoji. Vsi se namreč vedno znova znajdemo v položajih, kjer se zdi, da je pot naprej nemogoča in da je cilj postal nedosegljiv, zato potrebujemo zgodbe, ki nas spomnijo, da ni poti brez težav, vendar je vsaka težava premagljiva, če najdemo pravi način. To sporočilo dobi še dodatno žlahtnost, kadar vemo, da je zgodba resnična.

Knjiga pred nami prinaša takšno zgodbo – naj njeno sporočilo opogumi vse nas, ki se bomo na svoji poti prej ali slej spet znašli pred kakšno oviro.

p. Primož Jakop, župnik v župniji Ljubljana Dravlje

Video vsebine

Iz knjige

Ah, otroštvo … Obdobje v življenju, ki je res nekaj posebnega in edinstvenega. Svoboda, ki predstavlja različne dejavnosti in igre na ulici, kot so nogomet, košarka, odbojka, med dvema ognjema, risanje s kredo po tleh, dolge vožnje s kolesi in rolkanje, bujenje sosedov ob sedmi uri zjutraj, vsakič prespati pri nekom drugem, iskanje sladoleda in sladkarij pred kosilom, potolčena kolena, odrgnjeni komolci in številne poškodbe, ki nam nikoli niso preprečile, da se ne bi igrali še naprej.

Prednost otroštva je, da so otroci vedno veseli, nasmejani, živi, pozitivni, brez skrbi in težav, živijo zase in ne za druge, praktično lahko počnejo, kar želijo, brez kakršnih koli obveznosti. Vsi jih imajo radi, lahko so, kar si želijo biti. En dan želijo biti zdravniki, drugi dan profesionalni nogometaši, spet tretji bogati direktorji. Najlepše od vsega pa je, da cenijo malenkosti in majhna presenečenja, od koščka čokolade do majhne igračke.

Vsak otrok bi moral uživati obdobje otroštva, biti zadovoljen sam s seboj, početi številne zabavne stvari, uživati sleherni trenutek, ceniti vsako stvar, vsako malenkost, vsak dan kot da je zadnji.

Ključ do uspešnega otroštva pa je odnos in ljubezen staršev do svojih otrok. In to zaupanje med starši in otroki se splete prav v obdobju otroštva. Če se ne takrat, se na žalost nikoli.

Najbolj ironično od vsega je, da kot otroci to obdobje doživljamo kot večnost; vsi hočemo čim hitreje odrasti, postati odgovornejši, se dokazati in skrbeti sami zase. V bistvu pa je to najlepše in najboljše obdobje našega življenja, saj ga takrat preprosto samo živimo.


NAKUP KNJIGEDamijan Janžekovič v oddaji Zvezdane Mlakar

Damijan Janžekovič je zapisal: “V začetku oktobra sem bil kot eden izmed treh gostov povabljen na snemanje oddaje pri Zvezdani Mlakar, ki spada pod okrilje RTV Slovenije. Poleg mene se je na sedežu znašel še pisatelj Aleš Čakš s svojo knjigo »Rumeni lakasti čeveljci«, ki se je v življenju tudi spopadal z mamo alkoholičarko, ki ga je psihično trpinčila leta in leta.

Oba sva spregovorila o svojih knjižnih delih – zakaj sva se odločila knjigo napisati, čemu se izpostavljava in zakaj je tovrstna tematika v današnjih časih še zmeraj stigmatizirana, predvsem pa tudi o nedotakljivosti mater v Sloveniji.

Kot tretji gost pa se nama je pridružil Tomislav Kuljiš, eden najmočnejših in najperspektivnejših hrvaških psihoterapevtov in psihologov, po katerem se zgledujejo tudi številni slovenski psihoterapevti. Njegova predavanja in uspehi najbolj slovijo po njegovem slavnem citatu: »Ni pomembno, da je mama dobra, ampak da je mama dobro.« Njegova vloga je bila v oddaji popolnoma strokovna – iz vidika psihologije je izpostavil pomembnost predelovanja travm in vzorcev, zraven pa podal možne razloge, kaj pripelje določene matere, da sovražijo lastne otroke in jih zanemarjajo ter uničujejo.

Vse skupaj pa je seveda odlično vodila naša Zvezdana Mlakar, ki je postavljala ravno pravšnja vprašanja in iz nas potegnila najpomembnejše stvari, ki bi jih ljudje morali slišati in ozavestiti.”

Redna cena:

19,90 €Kako je nastajala

knjiga AKROBATI?

Knjiga AKROBATI – dr. Jure Knez (Petra Škarja) je obogatena z barvnimi fotografijami in QR kodami, ki vas vodijo na video vsebine. Tako lahko vsak bralec vstopi v prostore podjetja Dewesoft, se sprehodi po Katapultu, gre na obisk v proizvodnjo na kmetiji, celo pleza po ferati.

Le nekaj utrinkov nastajanja knjige:


Ostale zgodbe

[elementor-template id=”22521″]