VIRUS IDEJ

Klara Šibila

Bremena preteklosti, blagoslov sedanjosti

Običajno se v tem trenutku v moji glavi odvija življenje čez 5 minut, 2 uri, 10 dni, 3 tedne, 6 mesecev ali 5 let. Skrbi me za prihodnost, hkrati pa se vrtim v krogu samoobtoževanja glede preteklih »napak«. Sedanjost, edini čas, ko lahko nekaj spremenim, pa se pri tem skrije v ozadje. Nekje na začetku svoje gimnazijske poti sem postala preveč zaskrbljena in obremenjena s svojimi obveznostmi. Premalo časa, da bi se v miru najedla, premalo časa za pogovor z družinskimi člani ali pijačo s sošolko, premalo časa za praznovanje rojstnega dne, premalo časa, da bi z babico spekla piškote. Moj oče me je enkrat označil za »storilnostno naravnanega« otroka.

Ko sem bila stara 15 let, se je moj svet v iskanju popolnosti ustavil. Začelo se je z željo po bolj zdravem in uspešnem življenju, vendar mi je to ušlo izpod nadzora. Vsak dan sem si postavljala nova pravila in prepovedi. Imela sem jekleno voljo in nič me ni premaknilo, načelo zmernosti pa je bilo že zdavnaj pozabljeno. Moj svet se je ožal in vse se je vrtelo okoli hrane, učenja, vadbe ter mojega občutka nepopolnosti in nezadostnosti. Želela sem biti brez napak, ki bi jih lahko kdo izpostavil, ter slišati: »Poglejte njo, ona zmore vse.«

Pot s tega vrtiljaka ni bila hitra in lahka, kot sem naivno pričakovala. Več let si nisem mogla zamisliti, da bom sploh lahko kdaj živela brez obsedenosti z lastno podobo in strahovi, povezanimi s tem. To so bila leta, ko sem bila izrazito sebična, jezna, obupana, izgubljena, brez življenjskih ciljev in z občutkom, da sem nekje na poti izpustila vse, kar mi je nekaj pomenilo. Vse se je vrtelo samo okoli moje teže in hrane. Nismo mogli normalno na izlet ali na kosilo, ker nihče ni vedel, ali bom sploh kaj pojedla. Neredko so bili naši skupni obroki in pogovori prežeti z jezo in s povzdigovanjem glasu – mene pa to ni pretirano ganilo, saj je moje življenje nadzorovala želja po nedosegljivem idealu.

V trenutkih, ko sem pričela prihajati nad gladino, sem sprva obžalovala številne trenutke preteklih let. Kolikokrat sem bila vzrok prepirov ali joka nekoga v moji bližini? Kaj vse bi lahko v tem času naredila? Vendar sem počasi ugotavljala, da mi vsako obžalovanje samo krade sedanjost, ki sem si jo krvavo priborila in za katero sem nekaj let obiskovala terapije ter se mučila z izzivi in nalogami, ki so se mi upirale in v meni prebujale najgloblje strahove.

Zato sem pričela iz svoje izkušnje črpati ideje in modrosti, ki mi pomagajo v življenju danes. Vem, da brez te kalvarije nikoli ne bi bila oseba, kakršna sem sedaj. Tako se ob vseh preizkušnjah vedno opomnim, da imajo svoj namen in bom zaradi njih samo močnejša, če mi le uspe najti tisto iskrico v temi, ki me bo vodila do svetlobe. Da lahko z življenjskimi izkušnjami živim sedanjost in ne spregledam vseh malih radosti, ki življenju dajejo pomen. Zavedam se, da bodo prišli trenutki obupa in se mi bo življenje zdelo nepravično. Vendar sem spoznala, da se je vredno boriti, da lahko sedaj živim, ne pa le – preživim.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS