VIRUS IDEJ

Tinkara Filač

Be one of a KIND. Be KIND.

Ali, če prevedem: »Bodi to, kar si. Bodi prijazen.« Naj dodam še malo navodil …

Bodi to, kar si v resnici. Takrat, ko si sam s seboj, takrat, ko te nihče ne gleda. Si upaš pokazati resničnega sebe tudi drugim, ali ga skrbno skrivaš pred svetom? Zakaj to počneš? Zato, ker verjameš v to, da te ne bodo marali, da boš izpadel čuden in boš izločen iz njihovega kroga, če jim boš razkril, kdo v resnici si. Ostal boš sam.

A resnica je povsem drugje: ko si ne upaš biti to, kar si v trenutkih, ko si sam s seboj, se zgodi ravno to, česar se najbolj bojiš – ostaneš sam. Kajti vsakič, ko v odnosu zanikaš sebe, se počutiš slabo. V tebi raste občutek, da nisi dovolj takšen, kot si – v sebi čutiš, da si v resnici sam, pa čeprav si v družbi svojih prijateljev. Ker si v resnici zapustil samega sebe. Poznaš ta občutek?

Povabljen si na zabavo, na katero greš le stežka in komaj čakaš njen konec, da boš lahko šel domov in boš lahko spet ti, to, kar v resnici si. Greš le zato, ker se pač spodobi in ker se bojiš reči »ne«. Na tej zabavi se moraš namreč pretvarjati – biti nekdo drug. To te izčrpava in spravlja v obup.

Ali pa imaš službo, ki jo opravljaš le še zaradi denarja. Delo te ne veseli več. A še vedno vztrajaš, saj se bojiš, da ne boš dobil druge službe ali pa ti je težko narediti spremembo. Vse dokler ne zboliš – slej ko prej ti bo telo nakazalo, da je dovolj.

Zdaj je prišel čas, da si uredimo svoje življenje in začnemo postavljati nove temelje. Virus nam je dal priložnost, da si prisluhnemo. Da naredimo bilanco, inventuro – kaj je v našem življenju tisto, kar nas veseli in izpopolnjuje, in kaj je morda odveč. Čas je za novo, torej mora staro stran: to, kar ni v skladu s teboj, ti jemlje le energijo in voljo do življenja. Poglej v svoje življenje in poglej vase:

  • kdo si,
  • kaj so tvoje vrednote, po katerih želiš živeti,
  • kaj te veseli in kaj rad počneš (hobiji) ter
  • zakaj tega ne počneš večkrat?

To so vprašanja, ki si jih zastavi v teh dneh. Vzemi si čas zase, kajti zdaj ga končno imaš. Pomanjkanje časa ne more biti več izgovor za to, da se ne ukvarjaš s seboj. Pojdi v naravo, bodi sam s seboj, pogovori se sam s seboj. V naravi je mir in ti ga, če želiš spremeniti svoje življenje, potrebuješ.

Na tem mestu pridemo še do drugega dela naslova:

Bodi prijazen. Ali širše – v odnosu do sebe bodi spoštljiv, ljubeč in razumevajoč. Ko boš takšen do sebe, boš lahko takšen tudi do drugih. Daš lahko namreč zgolj to, kar imaš. Začni torej pri sebi: ko boš delal notranjo bilanco oziroma inventuro in boš ugotovil, kaj vse je treba popraviti, bodi prijazen do sebe. Razumi, da si se trudil po svojih najboljših močeh, da bi se v svojem življenju počutil dobro, a se do zdaj nisi zavedal, da si igral različne vloge, da bi bil sprejet in ljubljen, resničnega sebe pa si skrival, ker si se bal, da boš prizadet. Sprejmi to, saj boš le tako sprejel sebe v celoti, tudi svoje bolečine in strahove. Kajti tudi to si ti. Najdi ljubeče in spodbudne besede zase, da ti bo lažje. Ne obsojaj se, ne tlači in ne ustrahuj se, saj si imel tega v svojem življenju že dovolj. Uberi drugo pot – pot prijaznosti, spoštljivosti, ljubezni in razumevanja. Do sebe.

Bodi pogumen in upaj si biti to, kar si. Reci »da« tistemu, kar te veseli in je v skladu s teboj, in reci »ne« tistemu, kar te izčrpava in je v nasprotju s teboj. Težko je biti to, kar si, a še težje je biti to, kar nisi. Če si namreč upamo biti to, kar smo, pomeni, da premagujemo strahove in stare vzorce. S tem pa postajamo močnejši in samozavestnejši – bolj se zavedamo samih sebe.

Postopoma in korak za korakom se boš učil postavljati meje, izražati svoje potrebe in skrbeti zase. Ko ti enkrat uspe, si ne boš več želel nazaj v svet samoprevar in iluzij – le življenje brez mask je resnično svobodno življenje.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS